A gyógy- és fűszernövényekben jártas anyukák tudják, hogy a
kakukkfű, illetve a feldolgozásával készült szirup kiváló köhögéscsillapító.
Emellett számos jótékony hatása van, amivel felnőttek és gyermekek egyaránt
élhetnek.
Az ókorban - számos más illatos fűszernövényhez hasonlóan -
a kakukkfüvet húsok tartósítására, valamint balzsamozásra alkalmazták. Nagy
Károly császári gyógynövény kertjeiben orvosi, illetve fűszerezési célra
egyaránt termesztették. A középkorban a bátorsággal hozták összefüggésbe ezt a
növényt. Nemes hölgyek között divatos volt, hogy a keresztes hadjáratba induló
lovagjaiknak olyan kendőt adjanak, amelyre kakukkfűágacskákat hímeztek. A
járványok idején a kakukkfüvet fertőzésgátlóként használták. A melankóliában
(depresszió) szenvedőknek pedig azt javallották, hogy aludjanak kakukkfűvel
tömött párnán. Az anatómusok által akkoriban felfedezett csecsemőmirigy
(thymus) a kakukkfű virágához hasonló alakja miatt e gyógynövényről kapta a
nevét. A 16. század herbalistái szerint a gyógyfű a tüdők nemes megerősítője, a
léghiány kimagasló gyógyírja. Megtisztítja a testet a váladékoktól, módfelett
nyugtatja a gyomrot, kiűzi a szeleket, továbbá a sok gondot okozó rémálmok
biztos ellenszere.
Baktérium- és gombaölő
A kakukkfű illóolaja két, gyógyászatilag igen fontos
vegyületet - timolt és karvakolt - tartalmaz. Mindkét anyag köptető, tartósító,
baktérium- és gombaölő tulajdonságú. Egyes vizsgálatok szerint nyugtatják az
emésztőrendszer sima izmait, ezáltal görcsoldó hatást is biztosítanak. A
hatóanyagok ilyetén tulajdonságai magyarázatul szolgálnak a kakukkfű
hagyományos emésztést serkentő használatát illetően. A görcsoldók nemcsak az
emésztőrendszer, hanem más izmokat, így a méh sima izmait is nyugtatják. Kis
mennyiségben a kakukkfű enyhítheti a menstruációs görcsöket, de nagy
mennyiségben a kakukkfűolaj és a timol méhstimuláló hatást mutat. Ezért
állapotos kismamák a kakukkfüvet kizárólag konyhai fűszernövényként használják,
a növény olaját pedig egyáltalán ne alkalmazzák. Kiváló fertőtlenítő:
vizsgálatok igazolták a baktériumok, valamint a gombák elleni hatékonyságát,
továbbá a növény hagyományos alkalmazását. A nyers növény hatása messze elmarad
a kakukkfűolajétól vagy a desztillált timolétól. Mindazonáltal kerti
elsősegélyként a frissen szedett leveleket a kisebb vágott sebekre
morzsolhatjuk, amíg olyan helyre nem érünk, ahol a sebet megfelelően
kimoshatjuk és bekötözhetjük.
Gyulladásra, hurutra
A kakukkfű a légcső és a hörgők számára olyan, mint a
borsmenta a gyomornak, a beleknek. Nagy jelentősége van a gyermekgyógyászatban.
Kitűnő nyálkaoldó, köptető és görcsoldó, ezért szamárköhögés, valamint asztma
esetén jó hatású. Hörghurut, illetve tüdőgyulladás felléptekor inhalálás és
fürdő formájában is alkalmazzák. Köhögést csillapít, hurutot old a szegycsont
fölé helyezett, szárított kakukkfűvel, sóval töltött, felmelegített
gyógypárnácska. Nyugtalan gyermeknek idegerősítő fürdőt készítenek belőle. A szervezet
védekezőrendszerét szintén roborálja. Ha teában vagy krémben alkalmazzuk,
hatóanyagai tizenöt percen belül bekerülnek a krémből a vérkeringésbe, és
ezáltal aktivizálják az immunrendszer sejtjeit. Orvosi rendelvényre a
patikákban kapható kisgyermekek számára összeállított kakukkfű-kivonatot
tartalmazó köhögés elleni szirup, amely hatásos és megbízható. Így a kétéves
kor alatti gyermekeknek a gyógyszertárban beszerezhető készítményeket, ne pedig
a saját magunk által készített gyógyszermennyiségű kakukkfüvet adjuk.
Kivonatok, áztatmányok
Ízületi panaszokra fürdők és bedörzsölések formájában
használható.
Fürdő készítéséhez:
Egy kis vászonzacskóba szorosan varrjuk be a füvet, és erre
engedjük rá a forró vizet vagy egy fazékban erős teát főzzünk, majd azt adjuk a
fürdővízhez. Ecetes kivonatát is beleönthetjük a fürdővízbe. Külső
alkalmazásokhoz készíthetünk alkoholos, illetve sósborszeszes kivonatot. Vízzel
hígítva toroköblögető, szájápoló vagy arclemosó készülhet belőle. Fertőtleníti
a pattanásos, gyulladt arcbőrt.
Finom étolajba áztatva (körülbelül egy hét után szűrjük le)
illatos arc-, kéz- és testápoló szert kapunk, de salátaízesítőként szintén
használhatjuk. Ecetes kivonat készítéséhez: egy jól zárható üveget félig
töltsünk meg friss kakukkfűvel, ezután pedig öntsük fel gyümölcs- vagy
borecettel. Tíz nap elteltével szűrjük le.
Fűszerként
Mindezek mellett a kakukkfű emésztésserkentő, étvágyjavító
is. Friss vagy szárított állapotában egyaránt alkalmas fűszerezéshez. A
főzéssel elszáll az illata, ezért csak az utolsó pillanatban tegyük az ételbe.
Intenzív aromájának köszönhetően kevés is elegendő belőle. Friss ágacskáit
salátákba, túróba, illetve húsokba tehetjük.
Fontos! Ellenjavallt pajzsmirigy-elégtelenség esetén.
Külsőleg-belsőleg három hétnél tovább ne alkalmazzuk, gyerekek esetében még
kevesebb ideig használjuk. Túladagolása szédülést, gyengeséget, fejfájást okoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése