2013. augusztus 22., csütörtök

A kakukkfű jótékony hatásai

A gyógy- és fűszernövényekben jártas anyukák tudják, hogy a kakukkfű, illetve a feldolgozásával készült szirup kiváló köhögéscsillapító. Emellett számos jótékony hatása van, amivel felnőttek és gyermekek egyaránt élhetnek.

Az ókorban - számos más illatos fűszernövényhez hasonlóan - a kakukkfüvet húsok tartósítására, valamint balzsamozásra alkalmazták. Nagy Károly császári gyógynövény kertjeiben orvosi, illetve fűszerezési célra egyaránt termesztették. A középkorban a bátorsággal hozták összefüggésbe ezt a növényt. Nemes hölgyek között divatos volt, hogy a keresztes hadjáratba induló lovagjaiknak olyan kendőt adjanak, amelyre kakukkfűágacskákat hímeztek. A járványok idején a kakukkfüvet fertőzésgátlóként használták. A melankóliában (depresszió) szenvedőknek pedig azt javallották, hogy aludjanak kakukkfűvel tömött párnán. Az anatómusok által akkoriban felfedezett csecsemőmirigy (thymus) a kakukkfű virágához hasonló alakja miatt e gyógynövényről kapta a nevét. A 16. század herbalistái szerint a gyógyfű a tüdők nemes megerősítője, a léghiány kimagasló gyógyírja. Megtisztítja a testet a váladékoktól, módfelett nyugtatja a gyomrot, kiűzi a szeleket, továbbá a sok gondot okozó rémálmok biztos ellenszere.

Baktérium- és gombaölő

A kakukkfű illóolaja két, gyógyászatilag igen fontos vegyületet - timolt és karvakolt - tartalmaz. Mindkét anyag köptető, tartósító, baktérium- és gombaölő tulajdonságú. Egyes vizsgálatok szerint nyugtatják az emésztőrendszer sima izmait, ezáltal görcsoldó hatást is biztosítanak. A hatóanyagok ilyetén tulajdonságai magyarázatul szolgálnak a kakukkfű hagyományos emésztést serkentő használatát illetően. A görcsoldók nemcsak az emésztőrendszer, hanem más izmokat, így a méh sima izmait is nyugtatják. Kis mennyiségben a kakukkfű enyhítheti a menstruációs görcsöket, de nagy mennyiségben a kakukkfűolaj és a timol méhstimuláló hatást mutat. Ezért állapotos kismamák a kakukkfüvet kizárólag konyhai fűszernövényként használják, a növény olaját pedig egyáltalán ne alkalmazzák. Kiváló fertőtlenítő: vizsgálatok igazolták a baktériumok, valamint a gombák elleni hatékonyságát, továbbá a növény hagyományos alkalmazását. A nyers növény hatása messze elmarad a kakukkfűolajétól vagy a desztillált timolétól. Mindazonáltal kerti elsősegélyként a frissen szedett leveleket a kisebb vágott sebekre morzsolhatjuk, amíg olyan helyre nem érünk, ahol a sebet megfelelően kimoshatjuk és bekötözhetjük. 

Gyulladásra, hurutra

A kakukkfű a légcső és a hörgők számára olyan, mint a borsmenta a gyomornak, a beleknek. Nagy jelentősége van a gyermekgyógyászatban. Kitűnő nyálkaoldó, köptető és görcsoldó, ezért szamárköhögés, valamint asztma esetén jó hatású. Hörghurut, illetve tüdőgyulladás felléptekor inhalálás és fürdő formájában is alkalmazzák. Köhögést csillapít, hurutot old a szegycsont fölé helyezett, szárított kakukkfűvel, sóval töltött, felmelegített gyógypárnácska. Nyugtalan gyermeknek idegerősítő fürdőt készítenek belőle. A szervezet védekezőrendszerét szintén roborálja. Ha teában vagy krémben alkalmazzuk, hatóanyagai tizenöt percen belül bekerülnek a krémből a vérkeringésbe, és ezáltal aktivizálják az immunrendszer sejtjeit. Orvosi rendelvényre a patikákban kapható kisgyermekek számára összeállított kakukkfű-kivonatot tartalmazó köhögés elleni szirup, amely hatásos és megbízható. Így a kétéves kor alatti gyermekeknek a gyógyszertárban beszerezhető készítményeket, ne pedig a saját magunk által készített gyógyszermennyiségű kakukkfüvet adjuk.

Kivonatok, áztatmányok

Ízületi panaszokra fürdők és bedörzsölések formájában használható.

Fürdő készítéséhez:
Egy kis vászonzacskóba szorosan varrjuk be a füvet, és erre engedjük rá a forró vizet vagy egy fazékban erős teát főzzünk, majd azt adjuk a fürdővízhez. Ecetes kivonatát is beleönthetjük a fürdővízbe. Külső alkalmazásokhoz készíthetünk alkoholos, illetve sósborszeszes kivonatot. Vízzel hígítva toroköblögető, szájápoló vagy arclemosó készülhet belőle. Fertőtleníti a pattanásos, gyulladt arcbőrt.

Finom étolajba áztatva (körülbelül egy hét után szűrjük le) illatos arc-, kéz- és testápoló szert kapunk, de salátaízesítőként szintén használhatjuk. Ecetes kivonat készítéséhez: egy jól zárható üveget félig töltsünk meg friss kakukkfűvel, ezután pedig öntsük fel gyümölcs- vagy borecettel. Tíz nap elteltével szűrjük le.
Fűszerként
Mindezek mellett a kakukkfű emésztésserkentő, étvágyjavító is. Friss vagy szárított állapotában egyaránt alkalmas fűszerezéshez. A főzéssel elszáll az illata, ezért csak az utolsó pillanatban tegyük az ételbe. Intenzív aromájának köszönhetően kevés is elegendő belőle. Friss ágacskáit salátákba, túróba, illetve húsokba tehetjük.

Fontos! Ellenjavallt pajzsmirigy-elégtelenség esetén. Külsőleg-belsőleg három hétnél tovább ne alkalmazzuk, gyerekek esetében még kevesebb ideig használjuk. Túladagolása szédülést, gyengeséget, fejfájást okoz.

(Forrás: Baba Patika)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...