Hozzávalók:
- birsalma
- cukor (átpasszírozott kg-onként 80 dkg)
- citromlé (kg-onként egy citrom leve)
- plusz citromlé a vízbe, amiben a feldarabolt birset tartjuk főzésig
Elkészítés:
A birsalmákat jól megmossuk. Feldaraboljuk, a hibás részeket kivágjuk. Magházát és a héját rajta hagyjuk az almánkon.
A feldarabolt birset citromos vízben tartjuk, amíg nem végzünk a darabolással, így kevésbé barnul meg.
Miután végeztünk a darabolással, ami nem egy könnyű feladat, és minden képpen jó erős késsel és vágódeszkán végezzük, ne a kezünkben. Én az Új Generációs Hentes Késsel könnyedén szeleteltem. Igaz, mire végeztem a 13 kg birsemmel a kés egy helyes vízhólyagot csinált a mutató ujjamon, ami sikeresen el is durrant, de ez legyen a legkevesebb.
Tehát, miután kész a darabolás, a birseket egy megfelelő mérető főzőedénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, ami éppen csak ellepi. Figyeljünk, mert ahogy a birs megfő, felemelkedik a víz tetejére, tehát ne tegyük tele az edényünket.
Puhára főzzük a birset. Mikor megpuhult, szűrőkanállal kiszedjük és a TW Passzírozóval átpasszírozzuk.
Megmérjük az átpasszírozott masszát és feltesszük főni. Mikor elkezd forrni, hozzátesszük a megfelelő mennyiségű cukrot és jó sűrűre főzzük. Minél tovább főzzük, annál szebb színe lesz a cukortól.
Mikor úgy látjuk, hogy a massza megáll a kanálon, veszünk egy porcelán kistányért, teszünk egy kis adagot rá, és megvárjuk, amíg bebőrösödik, megköt. Ha fejre állítjuk a tányért és nem esik le a kis sajt minta, akkor elkészültünk.
Ekkor belekeverjük a citromlevet, és kiolajozott vagy hideg vízzel kiöblített formákba merjük. Szellős helyre rakjuk és hagyjuk megkötni. 1-2 nap után, attól függően, hogy milyen vastag a sajtunk (lehet ez akár 5-6 nap is), zsírpapírra kiborítjuk és hagyjuk úgy is száradni. 48 óránként megforgatjuk a sajtokat, hogy minden oldalon tudjon száradni.
Egy-két hét alatt teljesen kiszárad, és kész a téli csemege.
Megjegyzés: A birs főzőleve tele van értékes anyagokkal, tehát halálos vétek kiönteni. Inkább készítsünk belőle télire frissítő üdítőt.
Íme, ahogy én készítem: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/2012/09/birsalma-ivole.html
2013-ban is készült birsalmasajt:
Megjegyzés: A birs főzőleve tele van értékes anyagokkal, tehát halálos vétek kiönteni. Inkább készítsünk belőle télire frissítő üdítőt.
Íme, ahogy én készítem: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/2012/09/birsalma-ivole.html
2013-ban is készült birsalmasajt:
Elkészítéséhez javasolt Tupperware termékek:
- Új Generációs Hentes Kés
- 7,5 l-es Mesterszakács Főzőedények
- Konyhaművész Citromfacsaró
- Mesterfogás Keverőkanál
- Mesterfogás Merőkanál
- Szilikon Formák
- Desszertes Gyűrűk, Desszertes, Fesztivál, stb.
- TW Passzírozó
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése