Hozzávalók:
- cékla, kb. 1,5 - 2 kg volt az enyém
- 1,5 l víz
- 2 tk só
- 2tk őrölt kömény
- 2 dl ecet
- 1- 1,5 merőkanál cukor (ez kb. 20 dkg)
- 4 mk ecetes torma
- 4 csapott mokkás kanálnyi Nátrium - benzoát
Elkészítés:
A céklákat jól megmossuk, belerakjuk a 7,5 l-es Mesterszakács Füles Főzőedénybe. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje a céklákat.
A végeit nem vágjuk le, mert akkor kifő a színe.
Kb. 1-1,5 órát főzzük. Nem teljesen puhára, hogy szépen szeletelhető legyen.
Mikor megfőtt, leöntjük a vizet róla, hagyjuk kicsit hűlni és megpucoljuk, végeit levágjuk.
Hullámos szeletelővel leszeljük a céklát és üvegekbe rakjuk. Az üvegek alját tenyerünkkel megütögetjük, hogy jól kihasználódjon a hely. Közép tájon egy mokkáskanálnyi ecetes tormát teszünk a céklára.
Minden üveg tetejére rátesszük a Nátrium- Benzoátot.
A vizet, ecetet, cukrot, sót és az őrölt köményt összekeverjük, felforraljuk.
A levet forrón a céklákra merjük a Mesterfogás Merőkanállal.
Az üvegeket a tetőkkel lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk. Visszaforgatás után a céklákat száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni, majd végső helyükre tesszük.
Természetesen a levet mindenki saját ízlése szerint készítse. Mi így szeretjük. Én mindig megkóstolom, és úgy ízesítem, ha kell még hozzá valami.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése