2012. szeptember 17., hétfő

Cékla



Hozzávalók:
  • cékla, kb. 1,5 - 2 kg volt az enyém
  • 1,5 l víz
  • 2 tk só
  • 2tk őrölt kömény
  • 2 dl ecet
  • 1- 1,5 merőkanál cukor (ez kb. 20 dkg)
  • 4 mk ecetes torma
  • 4 csapott mokkás kanálnyi Nátrium - benzoát
Elkészítés:
A céklákat jól megmossuk, belerakjuk a 7,5 l-es Mesterszakács Füles Főzőedénybe. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje a céklákat.
A végeit nem vágjuk le, mert akkor kifő a színe.



Kb. 1-1,5 órát főzzük. Nem teljesen puhára, hogy szépen szeletelhető legyen.
Mikor megfőtt, leöntjük a vizet róla, hagyjuk kicsit hűlni és megpucoljuk, végeit levágjuk.

Hullámos szeletelővel leszeljük a céklát és üvegekbe rakjuk. Az üvegek alját tenyerünkkel megütögetjük, hogy jól kihasználódjon a hely. Közép tájon egy mokkáskanálnyi ecetes tormát teszünk a céklára.



Minden üveg tetejére rátesszük a Nátrium- Benzoátot.

A vizet, ecetet, cukrot, sót és az őrölt köményt összekeverjük, felforraljuk.
A levet forrón a céklákra merjük a Mesterfogás Merőkanállal.

Az üvegeket a tetőkkel lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk. Visszaforgatás után a céklákat száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni, majd végső helyükre tesszük.



Természetesen a levet mindenki saját ízlése szerint készítse. Mi így szeretjük. Én mindig megkóstolom, és úgy  ízesítem, ha kell még hozzá valami.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...