2012. szeptember 26., szerda

Szilvás lepény, ahogy én készítem




Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő vagy fél csomag szárított élesztő
  • 1,25 dl langyos tej
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • ½ Tojás – Jó, jó, tudom, tudom, hogy ez nem egyszerű feladatnak tűnik! Én a fél tojást mindig úgy mérem ki, hogy egy kis tálba leütöm a tojást, lemérem, majd összekeverem. Fogok egy másik kistányért és elfelezem a tojást. A megmaradtat lezárom, beteszem a hűtőbe és vacsira vagy reggelire ilyenkor rántottát eszünk.
  • 3 dkg cukor
  • 1 csipet só
A töltelékhez:
  • 75 dkg magvaváló szilva
A tetejére:
  • 17,5 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 2,5 dkg mandulaforgács



Elkészítés:
A lisztet a Gyorskelesztőbe szitálom a Konyhaművész Lisztszóróval. 

Hozzáadom az élesztőt, a langyos tejet, a MikroKannában megolvasztott vajat, és a többi hozzávalót. 



Robotgéppel vagy kézzel addig dagasztjuk, míg jó hólyagos lesz és elválik az edény falától.

Lezárjuk a Gyorskelesztőt és kétszer kelesztjük a tésztát. Miután az első kelesztés után ledobja az edény a tetőt, visszazárjuk, és újra kelesztjük addig, amíg újra le nem jön a tető a tálunk pereméről.



Közben előkészítjük a szilvát. Az Új Generációs Konyhai Előkészítő Késsel először félbe vágjuk, kivesszük a magját és még a feleket is félbe vágjuk. Tehát negyedelünk minden szilvát.

Mikor a tészta megkelt, kézzel jól átdolgozzuk, és egy tepsibe tesszük. Mini Nyújtóval kinyújtjuk a tésztánkat a tepsiben. 

Akinek nincs Mini Nyújtója, az a Gyúrólapon a nagy Nyújtóval akkorára nyújtsa ki, amekkora a tepsi.

A Konyhaművész Húsvillával jó sűrűn megszurkáljuk a tésztánkat és kirakjuk a szilvával.



Összedolgozzuk a tetejére szórandó anyagokat is.

A Konyhai Mindenttudóba beletesszük a lisztet, cukrot és a vajat. A Késsel jól eldolgozzuk.



Amennyiben szükséges, akkor kézzel is, ujjainkkal is átmorzsolhatjuk. Hozzáadjuk a mandulaforgácsot, belekeverjük és a szilva tetejére szórjuk a morzsánkat.




Hagyjuk így még kelni a lepényünket 15 percig.

200 fokon 20-30 percig sütjük.




Elkészítéséhez javasolt Tupperware termékek:
  • Gyorskelesztő
  • Konyha Művész Lisztszóró
  • Generációs Konyhai Előkészítő Kés
  • Mini Nyújtó
  • Konyhaművész Húsvilla
  • Konyhai Mindenttudó
  • MikroKanna
  • TW Digitális Konyhamérleg
  • Gyúrólap
  • Nyújtó


Tepsi méret: 30x20 cm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...