2012. szeptember 9., vasárnap

Őszibarack kompót




Hozzávalók:
  • 6 kg őszibarack (tiszta súly, tehát pucolva, kimagozva),
  • 1 kg kristálycukor,
  • 1 és egy negyed cs. Lucullus Befőtt tartósító
  • 2,3 l meleg víz
Elkészítés:
A barackot jól megmossuk, lecsepegtetjük.

Az ép, szép héjú barackokat az késsel félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. Ezekből lesz az a kompót, amit héjastól teszünk el.

A hibás héjú barackokat szép vékonyan meghámozzuk, kettévágjuk, magját eltávolítjuk.



Mikor végeztünk a barack tisztításával, magozásával, a cukrot és a befőtt tartósítót összekeverjük egy lábosban, vagy fazékban, majd hozzáöntjük a meleg vizet. 
Addig keverjük, míg a cukor teljesen feloldódik, majd felforraljuk.

A szűrő segítségével egy adag barackot a forró szirupba teszünk, és addig főzzük csak, míg gyöngyözni kezd a szirup. 



Ekkor kiszedjük a szűrővel, beletesszük a 2,5 l-es Ovális Tálalómesterbe, hogy a szirup le tudjon csepegni a tál aljába. Betesszük a szirupba a következő adag barackot. 

Amíg az fő, addig a kész barackokat, a jól kimosott és a KoMiTo Sol Putz-al befújt üvegekbe rakjuk. 

Az üvegek alját néhányszor a tenyerünkhöz ütjük, hogy eligazodjanak a barackok és minél kevesebb üres hely maradjon.

Ezt addig ismételjük, amíg az összes eltenni való barackunk el nem fogy.
Mikor mind üvegben van már, a szirupot újra felforraljuk és a barackokra merjük a forró szirupot.



Az üvegek tetejét is befújjuk a Putz-al, és lezárjuk az üvegeket. Szépen fejre állítjuk őket és úgy hagyjuk pár percig, majd visszaforgatjuk és a kompótokat szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

KoMiTo Sol Putz: Ezüsttartalmú általános gomba és baktériumölő szer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...