Hozzávalók:
- 6 kg őszibarack (tiszta súly, tehát pucolva, kimagozva),
- 1 kg kristálycukor,
- 1 és egy negyed cs. Lucullus Befőtt tartósító
- 2,3 l meleg víz
Elkészítés:
A barackot
jól megmossuk, lecsepegtetjük.
Az ép, szép
héjú barackokat az késsel félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. Ezekből lesz az a
kompót, amit héjastól teszünk el.
A hibás héjú
barackokat szép vékonyan meghámozzuk, kettévágjuk, magját eltávolítjuk.
Mikor
végeztünk a barack tisztításával, magozásával, a cukrot és a befőtt tartósítót
összekeverjük egy lábosban, vagy fazékban, majd hozzáöntjük a meleg vizet.
Addig keverjük, míg a cukor teljesen feloldódik, majd felforraljuk.
A szűrő segítségével egy adag
barackot a forró szirupba teszünk, és addig főzzük csak, míg gyöngyözni kezd a
szirup.
Ekkor kiszedjük a szűrővel, beletesszük a 2,5 l-es Ovális Tálalómesterbe, hogy a szirup le tudjon csepegni a
tál aljába. Betesszük a szirupba a következő adag barackot.
Amíg az fő, addig a
kész barackokat, a jól kimosott és a KoMiTo
Sol Putz-al befújt üvegekbe rakjuk.
Az üvegek alját néhányszor a
tenyerünkhöz ütjük, hogy eligazodjanak a barackok és minél kevesebb üres hely
maradjon.
Ezt addig
ismételjük, amíg az összes eltenni való barackunk el nem fogy.
Mikor mind
üvegben van már, a szirupot újra felforraljuk és a barackokra merjük a forró szirupot.
Az üvegek
tetejét is befújjuk a Putz-al, és
lezárjuk az üvegeket. Szépen fejre állítjuk őket és úgy hagyjuk pár percig,
majd visszaforgatjuk és a kompótokat szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
KoMiTo Sol Putz: Ezüsttartalmú általános gomba és
baktériumölő szer.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése