2012. augusztus 27., hétfő

Fehér kenyér




Hozzávalók:
  • 0,5 l langyos víz
  • 1 mk cukor
  • 3 tk só
  • 1 ek Oliva olaj vagy 3 dkg margarin
  • 810 gr liszt
  • 1 cs szárított élesztő
Elkészítés:
A hozzávalókat beleteszem a Gyorskelesztőbe. Robotgép dagasztó karjával vagy kézzel összedolgozom.

A kelesztőt lezárom és megkelesztem a tésztát. 20 perc eltelte után újra átdagasztom a tésztát, és újabb kelesztés következik.

Mikor megkelt, a tető lejön az edényről. Ha az edény peremét vékonyan kívülről beolajozzuk, ahol a tető rá fog simulni, a kelés végén nagyot fog pukkanni a tető, mikor megkelt a tésztánk.

Miután tehát megkelt a tészta, ugyan úgy visszazárjuk a tetőt, ahogy először és még egyszer kelesztjük.

Tehát kétszer kelesztett tésztát készítünk.

Ezután átdolgozzuk a tésztánkat, én ekkor mindig kézzel dolgozom már át, és beletesszük a 3,5 l-es UltraPro edényünkbe, amit vékonyan kiolajozunk.

A kenyeret a TW Konyhai Ollóval 3 helyen keresztben, mélyen bevágjuk, vízzel spricceljük, és rátesszük az edény tetejét. Így lefedve hagyjuk még kelni a kenyerünket.

200 Fokos sütőben szép pirosra, vagy az általunk kívánt, és szeretett színűre sütjük.

A tető végig az edényen marad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése