2012. augusztus 9., csütörtök

Szőlőkompót



Hozzávalók:
  • szőlő (nagy szemű, vastag héjú, kemény húsú roppanós szőlő alkalmas csak)
  • Agávé szirup – 7 dl-es üvegenként 2 ek. (vagy cukorból ugyanennyi)
  • víz

Elkészítés:
A szőlőszemeket a TW Konyhai Zöldségvágó Ollóval lecsipkedjük úgy, hogy egy kicsi szár maradjon a szemeken.

Szűrőben jól megmossuk, lecsepegtetjük.

A szőlőszemeket üvegekbe rakjuk. Az üveg alját többször a tenyerünkhöz ütjük, hogy a szemek tömörödjenek, és jól kitöltsék az üveget.

A szőlőre üvegenként 2 ek. Agávé szirupot vagy 2 ek cukrot teszünk.

A Mesterszakács Nyeles Főzőedényben vizet forralunk.
A forró vizet a szőlőre öntjük, és az üvegeket lezárjuk a tetővel. 5 percre fejre állítjuk, hogy a vákuum kialakuljon.

Ezután egy nagy fazék aljára újságpapírt teszünk, az üvegeket is becsomagoljuk és belerakjuk a fazékba.

Felöntjük vízzel és lassú hőfokon melegíteni kezdjük. Mikor gyöngyözni kezd a víz, onnantól 5 percig dunsztoljuk a szőlőt. Tovább nem szabad, mert akkor szétrepednek a szőlőszemek.

Télen fogyaszthatjuk nasiként, mint kompót, de felhasználhatjuk süteményekhez, levesekhez vagy húsokhoz is.


Tipp: Aki esetleg szeretné, tehet minden üvegre egy kis fahéjat, szegfűszeget. Én a szőlőhöz nem szoktam, hogy valódi szőlő íze maradjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...