2012. augusztus 9., csütörtök

Szőlőkompót




Hozzávalók:
·         szőlő (nagy szemű, vastaghéjú, kemény húsú roppanós szőlő alkalmas csak)
·         Agávé szirup – 7 dl-es üvegenként 2 ek. (vagy cukorból ugyanennyi)
·         víz



Elkészítés:
A szőlőszemeket a TW Konyhai Zöldségvágó Ollóval lecsipkedjük úgy, hogy egy kicsi szár maradjon a szemeken.

Szűrőben jól megmossuk, lecsepegtetjük.

A szőlőszemeket üvegekbe rakjuk. Az üveg alját többször a tenyerünkhöz ütjük, hogy a szemek tömörödjenek, és jól kitöltsék az üveget.

A szőlőre üvegenként 2 ek. Agávé szirupot vagy 2 ek cukrot teszünk.

A Mesterszakács Nyeles Főzőedényben vizet forralunk.
A forró vizet a szőlőre öntjük, és az üvegeket lezárjuk a tetővel. 5 percre fejre állítjuk, hogy a vákuum kialakuljon.

Ezután egy nagy fazék aljára újságpapírt teszünk, az üvegeket is becsomagoljuk és belerakjuk a fazékba.

Felöntjük vízzel és lassú hőfokon melegíteni kezdjük. Mikor gyöngyözni kezd a víz, onnantól 5 percig dunsztoljuk a szőlőt. Tovább nem szabad, mert akkor szétrepednek a szőlőszemek.

Télen fogyaszthatjuk nasiként, mint kompót, de felhasználhatjuk süteményekhez, levesekhez vagy húsokhoz is.



Tipp: Aki esetleg szeretné, tehet minden üvegre egy kis fahéjat, szegfűszeget. Én a szőlőhöz nem szoktam, hogy valódi szőlő íze maradjon.

Elkészítéséhez javasolt Tupperware termékek:
·         TW Konyhai Olló
·         Konyhaművész Nagy Szűrőcsoda
·         Mesterszakács Nyeles Főzőedény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése