2013. június 19., szerda

Citromfű és mentaszörp másképpen

Hozzávalók:
  • 10 -10 literes tálnyi levágott citromfű és menta
  • 6 – 6 l víz
  • 3 –3 citrom
  • 1 – 1 lime
  • 2,5 – 2,5 cs Haas Szörptartósító
  • 4 – 4 kg cukor  
Elkészítés:




A citromfüvet és a mentát jól megmossuk, lecsepegtetjük.
A 10 literes tálakba tesszük, külön-külön mindegyiket.
A citromokat és a lime-t is megmossuk, levüket kifacsarjuk, eltesszük a hűtőbe, mert ez majd csak másnap kell.





A citromok, lime héját feldaraboljuk és a tálba rakjuk.

Közben forraljunk fel 2 x 6 liter vizet

A forró vizet a tálakba öntjük a mentára és a citromfűre.











Átkeverjük és 24 órát hagyjuk ázni.





Másnap az oldatot leszűrjük, a mentát és a citromfüvet jól kinyomkodjuk.

2 dl-t kiveszünk a léből, felmelegítjük és ebben feloldjuk a tartósítószert. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a léhez elosztva hozzákeverjük.

Beleöntjük a citromok levét, de nem szűrjük le, hanem a rostokkal együtt öntjük az oldatokba. Beletesszük a cukrot.










Addig kevergetjük a szörpöt, amíg a cukor teljesen felolvad.
Tisztára mosott üvegekbe töltjük, lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.










Tipp: Készíthetünk vegyes szörpöt is. Ezt nagyon egyszerűen tehetjük. A már kész szörpöt összeöntjük, elkevergetjük és így merjük üvegbe.


De akár az elején is keverhetjük a két növényt, így együtt áznak ki. Ki-ki ízlése szerint készítheti.

FIGYELEM! Csak olyan citromot, lime-t használjunk, ami kezeletlen, vagy méhviasszal kezelt és a címkéjén szerepel, hogy: A héj emberi fogyasztásra alkalmas!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...