Hozzávalók:
- 70 dkg málna
- 5 dl víz
- 5 dl tej
- 3 dl tejszín
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 jó késhegynyi őrölt szegfűszeg
- csipet só
Elkészítés:
A málnát átválogatjuk, néhány szép szemet félreteszünk a
díszítéshez, a többit turmixoljuk.
2 dl vízzel és a fűszerekkel,(fahéj, szegfűszeg, citromhéj,
narancshéj) redukciót készítünk. Jó felére elforraljuk az egészet.
A maradék vizet és a tejet feltesszük forrni a 2,8 l-es Tupperware Mesterszakács Kompakt Serpenyőben.
Mikor felforrt egy keveset a pürésített
málnához keverünk, hogy gyorsabban át tudjuk a tejbe szűrni a málnánkat, így
megszabadulva az apró magocskáktól.
Miután a málnát átpasszíroztuk, elkeverjük a levest.
Hozzáadjuk a cukrot és beleszűrjük a redukciót is.
Kézi habverővel hozzákeverjük a tejszínt és összeforraljuk
az egészet.
A kész levest átöntjük a 2 literes Kristály Tálba, és miután
kihűlt betesszük a hűtőbe, hogy tálaláskor jó hideg legyen.
Miután levettük a tűzről, belekeverjük a citrom és a narancs levét is. Ezzel már nem szabad forralni!
Miután levettük a tűzről, belekeverjük a citrom és a narancs levét is. Ezzel már nem szabad forralni!
Fűszerkivonat (redukció) készítése:
A szükséges fűszereket egy kevés vízben vagy borban, fedő
alatt kis lángon pár percig főzzük. A végére elég, ha csak 1-2 evőkanálnyi ma
rad, amit leszűrünk. Főként mártásokat, leveseket ízesítünk
vele.
Tipp: Ezt a levest érdemes előző nap
elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek és jó hideg legyen!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése