2013. június 27., csütörtök

Tejszínes málnakrémleves

Hozzávalók:
  • 70 dkg málna
  • 5 dl víz
  • 5 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 jó késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • csipet só 

Elkészítés:







A málnát átválogatjuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit turmixoljuk.












2 dl vízzel és a fűszerekkel,(fahéj, szegfűszeg, citromhéj, narancshéj) redukciót készítünk. Jó felére elforraljuk az egészet.










A maradék vizet és a tejet feltesszük forrni a 2,8 l-es Tupperware Mesterszakács Kompakt Serpenyőben. 











Mikor felforrt egy keveset a pürésített málnához keverünk, hogy gyorsabban át tudjuk a tejbe szűrni a málnánkat, így megszabadulva az apró magocskáktól.
Miután a málnát átpasszíroztuk, elkeverjük a levest. Hozzáadjuk a cukrot és beleszűrjük a redukciót is.
Kézi habverővel hozzákeverjük a tejszínt és összeforraljuk az egészet.







A kész levest átöntjük a 2 literes Kristály Tálba, és miután kihűlt betesszük a hűtőbe, hogy tálaláskor jó hideg legyen.
Miután levettük a tűzről, belekeverjük a citrom és a narancs levét is. Ezzel már nem szabad forralni!














Tejszínnel megcsurgatva és aki szeretné málnával díszítve tálaljuk. 








Fűszerkivonat (redukció) készítése:
A szükséges fűszereket egy kevés vízben vagy borban, fedő alatt kis lángon pár percig főzzük. A végére elég, ha csak 1-2 evőkanálnyi ma
rad, amit leszűrünk. Főként mártásokat, leveseket ízesítünk vele.


Tipp: Ezt a levest érdemes előző nap elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek és jó hideg legyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...