Hozzávalók:
- 0,5 kg rebarbara
- 0,8 kg eper
- 30 dkg cukor
- 1 citrom leve és héja
- 2 cs vaníliás cukor vagy 1 mk. vanília aroma
- 1 cs Dzsemfix 3:1
Elkészítés:
A rebarbarát
megpucoljuk és a 2, 5 l-es Mirage Főzőedénybe daraboljuk. Az epret többször
váltott vízben megmossuk, jól lecsepegtetjük, és a csumáját kiszedjük. A
fazékba tesszük a rebarbarához.
Rászórjuk a
cukrot és a dzsemfixet, jól elkeverjük.
Feltesszük a
tűzhelyre, kis fokozaton elkezdjük melegíteni, közben kevergetjük. Mikor
elegendő levet engedett a gyümölcs és a cukor is elolvadt, magasabb fokozatra
tekerjük a tűzhelyet.
Felforraljuk, és
5 percig főzzük.
Levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük a citrom levét és reszelt héját, amit időközben a Konyhagyöngye segítségével előkészítettünk.
Hozzáadjuk a vaníliás cukrot vagy a vanília aromát.
Csírátlanított
üvegekbe töltjük, lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk az üvegeket, hogy a tető
vákumozódjon.
Visszafordítjuk,
és végleges helyükre tesszük a kész dzsemet.
Kóstolóba csak annyi maradt, ami a fazék szélén megtapadt, megkötött.
A fotókon látható
mennyiség kevesebből készült hozzávalóból készült, mivel a rebarbarám még
fiatalka és csak 20 dkg-nyi rebarbarám lett idén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése