2013. június 13., csütörtök

Eper-rebarbara dzsem

Hozzávalók:
  • 0,5 kg rebarbara
  • 0,8 kg eper
  • 30 dkg cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 cs vaníliás cukor vagy 1 mk. vanília aroma
  • 1 cs Dzsemfix 3:1 

Elkészítés:




A rebarbarát megpucoljuk és a 2, 5 l-es Mirage Főzőedénybe daraboljuk. Az epret többször váltott vízben megmossuk, jól lecsepegtetjük, és a csumáját kiszedjük. A fazékba tesszük a rebarbarához.
Rászórjuk a cukrot és a dzsemfixet, jól elkeverjük.








Feltesszük a tűzhelyre, kis fokozaton elkezdjük melegíteni, közben kevergetjük. Mikor elegendő levet engedett a gyümölcs és a cukor is elolvadt, magasabb fokozatra tekerjük a tűzhelyet.
Felforraljuk, és 5 percig főzzük. 
Levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük a citrom levét és reszelt héját, amit időközben a Konyhagyöngye segítségével előkészítettünk.






Hozzáadjuk a vaníliás cukrot vagy a vanília aromát.

Csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk az üvegeket, hogy a tető vákumozódjon.
Visszafordítjuk, és végleges helyükre tesszük a kész dzsemet.

Kóstolóba csak annyi maradt, ami a fazék szélén megtapadt, megkötött.







A fotókon látható mennyiség kevesebből készült hozzávalóból készült, mivel a rebarbarám még fiatalka és csak 20 dkg-nyi rebarbarám lett idén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...