2013. június 10., hétfő

Eperszörp másképpHozzávalók:
  • 1 kg eper
  • 1 l víz
  • 1 cs. Hass Szörptartósító
  • 60 dkg cukor literenként
  • 3 literes üveg
  • kistányér
Elkészítés:
Az epret többször váltott vízben jól megmossuk, lecsepegtetjük. Csumájától megszabadítva tálba tesszük vagy egyből az üvegbe. Rúdmixerrel pürésítjük.
A vízből elveszünk 1 dl-ert, amiben feloldjuk a szörptartósítót. Ehhez szükség lesz egy Mesterszakács Nyeles Főzőedényre, amiben addig kell melegíteni a vizet csak, amíg a tartósító teljesen feloldódik. tehát forralni nem szabad!

Ezt a langyos tartósítós vizet a hideg vízhez adjuk, elkeverjük.

A vizet az eperpüréhez öntjük az üvegbe. Jól elkeverjük. Kistányérral fedjük az üveget és napon 4-5 napig érleljük, mint a kovászos uborkát.

Mikor elkészült leszűrjük a szörpöt és literenként 60 dkg cukor kerül bele, amit addig kevergetünk, amíg teljesen feloldódik.
Csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és helyére tesszük.
Ásványvízzel, szódával vagy csapvízzel hígítva fogyasztjuk.

Ezt a variációt most készítem először, ezért csak ilyen kis mennyiségben készült. Amennyiben be fog válni, akkor a málna és a ribizli, meggy is így fog idén készülni.

Eredeti receptötlet Sherpa Konyhájából, illetve én Mónikánál láttam meg először. Köszönet az ötletért mindkettőtöknek.Ma, 2013. 06. 11-én került leszűrésre (5.napon) a szörp. Hajszál pontosan 2 liter lé lett belőle és csak 1 dl az a rész, ami kidobásra kerül, ez az apró magocskák. 1,2 kg cukor került bele, amit most addig kevergetek, amíg elolvad teljesen. Holnap reggelig lesz ideje.
Csírátlanított üvegeket előkészítem:

Elkészült a szörp, üvegekbe töltöttem és mennek a polcra:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyömbérszirup

  Hozzávalók:   1 üveghez: 250 g gyömbér 750 g cukor 2 db citrom kifacsart leve 450 ml víz Elkészítés: A tisztított gyömbért k...