2013. június 5., szerda

Eper - banán lekvár

Hozzávalók:
  • 85 dkg tisztított eper
  • 40 dkg tisztított banán
  • 35 dkg cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 tk Dr. Oetker Vanília aroma
  • 1 cs Dr. Oetker Dzsemfix 3:1 
Elkészítés:







Az epret és a banánt beleteszem a 2, 5 l -es Mirage Főzőedényembe és összeturmixolom teljesen. Ebben most nem hagyok darabokat, mivel lekvár készül, nem dzsem.









Rászórom a dzsemfixet, a cukrot és a fahéjat. Hagyom állni, hogy a cukor elolvadjon, közben többször megkeverem.








Míg a cukor olvadozik a gyümölcspépben, lereszelem a megmosott és emberi fogyasztásra alkalmas citromhéjat, majd kifacsarom a levét. Ehhez a Konyhagyöngye kis ügyeskémet használom.





Miután a cukor feloldódott a gyümölcsben, felteszem magas fokozaton főni a lekvárt. Forrástól számított 3-5 percig főzőm, végig erős lángon, de szigorúan állandó keverés mellett, mert a banán szívja lefelé, és leéghet, ha nem vigyázunk!

Mikor kész, leveszem a tűzről, kicsit hagyom hűlni és belekeverem a citrom héját, levét és a vanília aromát.







Tiszta csírátlanított üvegekbe töltöm. Lezárom az üvegeket, és 10 percre, fejre állítom, hogy a tető vákumozódjon. Ezután megfordítom, és végleges helyére teszem a finom lekvárt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...