Hozzávalók:
- 85 dkg tisztított eper
- 40 dkg tisztított banán
- 35 dkg cukor
- 1 citrom héja és leve
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 tk Dr. Oetker Vanília aroma
- 1 cs Dr. Oetker Dzsemfix 3:1
Elkészítés:
Az epret és a
banánt beleteszem a 2, 5 l -es Mirage Főzőedényembe és összeturmixolom
teljesen. Ebben most nem hagyok darabokat, mivel lekvár készül, nem dzsem.
Rászórom a
dzsemfixet, a cukrot és a fahéjat. Hagyom állni, hogy a cukor elolvadjon,
közben többször megkeverem.
Míg a cukor
olvadozik a gyümölcspépben, lereszelem a megmosott és emberi fogyasztásra
alkalmas citromhéjat, majd kifacsarom a levét. Ehhez a Konyhagyöngye kis
ügyeskémet használom.
Miután a cukor
feloldódott a gyümölcsben, felteszem magas fokozaton főni a lekvárt. Forrástól
számított 3-5 percig főzőm, végig erős lángon, de szigorúan állandó keverés
mellett, mert a banán szívja lefelé, és leéghet, ha nem vigyázunk!
Mikor kész,
leveszem a tűzről, kicsit hagyom hűlni és belekeverem a citrom héját, levét és
a vanília aromát.
Tiszta
csírátlanított üvegekbe töltöm. Lezárom az üvegeket, és 10 percre, fejre
állítom, hogy a tető vákumozódjon. Ezután megfordítom, és végleges helyére
teszem a finom lekvárt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése