2013. június 3., hétfő

Vaníliás eperdzsem

Hozzávalók:
  • 1, 3 kg eper
  • 50 dkg cukor
  • 2 tk vanília aroma
  • 1 cs Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1 

Elkészítés:
Az epret többször váltott vízben jól megmossuk, majd megszárítjuk.
A 2. 5 l-es TW Mirage edénybe tesszük, miután lecsumáztuk. A Mesterfogás Krumplinyomóval kissé összetörjük, de csak annyira, hogy azért darabos maradjon az eper.
Rászórjuk a dzsemfixet, hozzáadjuk a cukrot.
Hagyjuk állni, közben párszor megkeverjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
Ez alatt előkészítjük az üvegeket és tetőket. Jól elmossuk, elöblítjük és megszárítjuk őket. Aki szeretné, az öblítés után a sütőben még átmelegítheti az üvegeket, én nem vesződök ilyesmivel, mert ha jól elmosom, elöblítem az is elegendő. Még sosem romlott meg semmim és több éves lekvárom, dzsemem is van.

Miután feloldódott a cukor, feltesszük főni a dzsemet. Forrástól számítva maximum 5 percig főzzük.

Belekeverjük a vanília aromát. (Ezzel nem főzzük már!)

Forrón üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és az üvegeket fejre állítjuk 10 percre. Így a tető vákumozódik.


Ezután mehetnek a helyükre a dzsemek, és majd ott szépen kihűlnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...