Ez az eredeti Skandináv recept!! Én eltértem az eredeti recepttől, mert nem szeretjük a köményt!
Hozzávalók:
- 45 dkg fehérliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 csapott kk só
- 1 ek cukor
- 2,8 dl langyos víz
- fél mk édesköménypor (elhagyható)
- 2,5 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
- 1 felvert tojás vagy víz
- köménymag (elhagyható)
Elkészítés:
A hozzávalókból a szokott módon közepesen lágy kelt tésztát
dagasztottam a Kelesztőben.
Langyos helyen, lefedve 20 percig kelesztettem, majd kézzel jól átdolgoztam a tésztát, és újra kelesztem a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett Gyúrólapon átgyúrom, hogy a levegő buborékok szétpukkanhassanak. Cipóvá formálom.
A Kerek UltraPro Edényt befújtam Sütőspray-vel, ha nincs kikenjük olajjal, és beletettem a megformált kenyeret. Lefedem, és hagyom újra duplájára kelni.
Amikor megkelt, középen bevágtam a kenyeret. Csak középen, sehol másutt.
A tetejét vízzel befújtam. Visszatettem az edény tetejét.
200 fokon készre sütöttem a kenyeret, végig lefedve.
Miután megsült, rácsra borította. Lehetett hallani, ahogy kezdett "beszélgetni" a kenyér.
Befújtam vízzel, és még hangosabban beszélt és elkezdett a héja márványosodni, majd szépen kicserepesedett.
Így hagyjuk kihűlni, és lehet szeletelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése