2013. június 15., szombat

Ecetes uborka Tupper hordóban

Hozzávalók:
  • 5 kg apró uborka
  • 10 dkg só
  • 4 l hideg víz
  • 40 dkg cukor
  • 2 dl 20 %-os ecet (én szigorúan 10%-os ecettel dolgozom csak, abból a duplája kell)
  • 1 cs. feloldott Nátrium-benzoát
  • 1 kávés kanál borkénpor
  • ízlés szerint fűszerek: mustármag, bors, babér, kapor, fokhagyma, borsikafű vagy kakukkfű


Elkészítés:
Az ecetet a vízzel és a fűszerekkel felforraljuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Én most a fűszerek nélkül forraltam, de ezt mindenki ízlése szerint készíti.

Az uborkát jól megmossuk, legjobb erre a célra egy, csak erre használt körömkefe. Többször váltott vízben öblítjük a súrolás után, egészen addig, míg a víz teljesen tiszta nem marad.

Az uborkát a 8,7 literes Tupper Savanyúságos vödörbe tesszük.

Rászórjuk a fűszereket és ráöntjük a kihűlt ecetes levet. Aki nem szereti a savanyúságban látni a fűszereket, akkor az ecettel forralja mindenképpen, és mikor kihűlt leszűrve kerüljön az uborkára a lé.

Légmentesen zárjuk le a vödrünket és tegyük végleges helyére.


A legfontosabb dolog, hogy a harmadik napig nem lehet a hordót kinyitni. Három nap után viszont bármikor csemegézhetünk belőle. Nagyon sokáig eláll!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése