Hozzávalók:
- 5 kg apró uborka
- 10 dkg só
- 4 l hideg víz
- 40 dkg cukor
- 2 dl 20 %-os ecet (én szigorúan 10%-os ecettel dolgozom csak, abból a duplája kell)
- 1 cs. feloldott Nátrium-benzoát
- 1 kávés kanál borkénpor
- ízlés szerint fűszerek: mustármag, bors, babér, kapor, fokhagyma, borsikafű vagy kakukkfű
Elkészítés:
Az ecetet a vízzel és a fűszerekkel felforraljuk és hagyjuk
teljesen kihűlni. Én most a fűszerek nélkül forraltam, de ezt mindenki ízlése
szerint készíti.
Az uborkát jól megmossuk, legjobb erre a célra egy, csak
erre használt körömkefe. Többször váltott vízben öblítjük a súrolás után,
egészen addig, míg a víz teljesen tiszta nem marad.
Az uborkát a 8,7 literes Tupper Savanyúságos vödörbe
tesszük.
Rászórjuk a fűszereket és ráöntjük a kihűlt ecetes levet.
Aki nem szereti a savanyúságban látni a fűszereket, akkor az ecettel forralja
mindenképpen, és mikor kihűlt leszűrve kerüljön az uborkára a lé.
Légmentesen zárjuk le a vödrünket és tegyük végleges
helyére.
A legfontosabb dolog, hogy a harmadik napig nem lehet a
hordót kinyitni. Három nap után viszont bármikor csemegézhetünk belőle. Nagyon
sokáig eláll!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése