2015. november 8., vasárnap

Narancslikőr

Eredeti neve: Arancino

Hozzávalók 1,5 literhez:
  • 3 nagy, feszes héjú narancs
  • 5 dl 96º-os tiszta szesz, alkohol vagy 1 liter 38-40º-os natúr vodka
  • 7 (vagy 2) dl víz
  • 350 g kristálycukor

Elkészítés: 
A narancsokat forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk külső, narancssárga héjukat, és jól záródó csatos üvegbe szórjuk (a narancshúst egyéb célra felhasználjuk). 
Ráöntjük az alkoholt, légmentesen lezárjuk, és 1 hétig érleljük-áztatjuk, naponta többször összerázzuk.

A nyolcadik napon a vizet összeforraljuk a cukorral, hagyjuk kihűlni. Leszűrjük a narancsos alkoholt, hozzáöntjük a szirupot (azonnal megzavarosodik, mintha narancslé volna, ez természetes!), összekeverjük, és 1 hétig érleljük, gyakran felrázzuk.

Sűrű szövésű vászon-textilszalvétán keresztül átszűrjük a keveréket, ha a tetején narancssárga hártya képződik (a narancshéj maradékaként), többször is átszűrhetjük, végül palackokba töltjük. A likőr színe attól függ, mennyire volt élénk színű a narancs. 

1-2 hét érlelés-pihentetés után fogyasztható. 

Étkezés után, jól behűtve, likőrös pohárkákban kínáljuk.

Fontos:
Mivel az eredeti receptben szereplő ún. tiszta szeszt, avagy alkoholt mostanság nemigen lehet kapni (a gyógyszertári pedig elképesztően drága), célszerű jó minőségű, semleges ízhatású, például natúr vodkával helyettesíteni. Ez esetben a receptben megadott szesz mennyiségét megkétszerezzük, a vízét pedig arányosan lecsökkentjük – a többi ugyanaz.

8-ik napon leszűrtem a narancshéjas alkoholt:


A kihűtött szirupot hozzáöntöttem a narancsos alkoholhoz. Olyan színe lett, mintha 100%-os narancslé lenne.
Így hagyom még egy hétig, közben összerázogatom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyömbérszirup

  Hozzávalók:   1 üveghez: 250 g gyömbér 750 g cukor 2 db citrom kifacsart leve 450 ml víz Elkészítés: A tisztított gyömbért k...