Gyömbér
szörp másképp
Hozzávalók:
2,5 l víz
kb. 500 g
friss gyömbér
2 citrom
vagy lime leve és héja
1 narancs
leve és héja
1 db
csillagánizs
1 mk
Sáfrányos szeklice
400 g
facélia méz
Elkészítés:
A gyömbért
megtisztítjuk, majd vékony karikákra vágjuk.
A
hozzávalókat egy lábasba tesszük. Felöntjük a vízzel, felforraljuk, és addig
főzzük, míg a cukor elolvad teljesen.
Letakarva
állni hagyjuk kb. 30-40 percen keresztül (ha tovább hagyjuk állni, csípősebb
lesz).
Leszűrjük,
és tiszta üvegekbe töltjük.
80 fokon 20
percig dunsztoljuk.
Fogyasztásnál
a hígítási arány kb. 1:5, de érdemes kitapasztalni, milyen hígításban ízlik a
legjobban. Szódával vagy ásványvízzel hígítsuk, tehetünk a pohárba bőven
jégkockákat, citrom- vagy lime-karikákat és mentaleveleket.
Télen a
megfázós időkben akár teába is tehetünk a szörpből kicsit.
Forró csoki por
Hozzávalók:
- 1 tábla jó minőségű (min. 70%-os) étcsokoládé
- 1 csésze (2,5 dl) nádcukor
- 3 ek kakaópor (én most banánossal készítettem)
- 3 ek étkezési keményítő
- ½ tk őrölt fahéj
- pillecukor
Elkészítés:
1 bögre
tejet forralunk, és teszünk bele 2-3 tk-nyi forró csoki port és beletesszük a
pillecukrot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése