2015. január 24., szombat

Húsleves kuktában

Hozzávalók:

  • 1/2 kg húsos csont
  • 4-5 sárgarépa
  • 2-3 petrezselyemgyökér (fehérrépa)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 nagy vagy 2 kis gerezd foghagyma
  • 1/2 karalábé
  • 1/2 zeller, vagy ha nagy akkor egy szelet
  • 1/4 kelkáposzta
  • 1 ek só
  • 1 ek házi ételízesítő (delikát vagy vegeta)
  • 6-8 szem egész bors
  • 3 l hideg víz
  • levestészta
  • 6 l-es kukta
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk. A petrezselyemgyökeret és négybe bevágom, de nem hasítom végig, így egyben hagyom, de még is fel van vágva. A sárgarépát egyben hagyom, ha hosszú, akkor keresztben kettévágom. Hagyma, fokhagyma, karalábé, zeller egyben hagyva pucolás után.

A megmosott húsos csontot a kuktába rakom. Rápakolom a zöldségeket, ráteszem a sót, ételízesítőt és az egész borsot is beleteszem.

Felöntöm 3 l vízzel.



Lezárom a kuktát.
Nagy lángon, magas fokozaton addig melegítem, amíg elkezd a kukta jelezni, tehát forr a leves. Ekkor kis lángra, kis fokozatra teszem és 30 percig lassan főzöm. Lezárom alatta a hőforrást és hagyom még addig főni, amíg a kukta tető le nem szedhető. Nem eresztem ki a kuktából a gőzt soha, mert akkor zavaros lesz a leves.







Mikor a tetőt le tudom venni, leszűröm a levest.
Annyit külön edénybe teszek, amit ebédre elfogyasztunk
Felforralom, és ebben a levesben főzöm ki mindig a levestésztát.
Nem lesz tőle zavaros, ez tévhit csak.
Így viszont sokkal finomabb, mintha sós vízben külön főzögetnénk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bólyi túrós lepény

Hozzávalók: 25 dkg liszt ½ cs. sütőpor 22 dkg porcukor reszelt citromhéj mazsola 2 tojás 2 dl tej 2 x 5 dkg vaj margarin ...