- 1/2 kg húsos csont
- 4-5 sárgarépa
- 2-3 petrezselyemgyökér (fehérrépa)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 nagy vagy 2 kis gerezd foghagyma
- 1/2 karalábé
- 1/2 zeller, vagy ha nagy akkor egy szelet
- 1/4 kelkáposzta
- 1 ek só
- 1 ek házi ételízesítő (delikát vagy vegeta)
- 6-8 szem egész bors
- 3 l hideg víz
- levestészta
- 6 l-es kukta
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk. A petrezselyemgyökeret és négybe bevágom, de nem hasítom végig, így egyben hagyom, de még is fel van vágva. A sárgarépát egyben hagyom, ha hosszú, akkor keresztben kettévágom. Hagyma, fokhagyma, karalábé, zeller egyben hagyva pucolás után.
A megmosott húsos csontot a kuktába rakom. Rápakolom a zöldségeket, ráteszem a sót, ételízesítőt és az egész borsot is beleteszem.
Felöntöm 3 l vízzel.
Lezárom a kuktát.
Nagy lángon, magas fokozaton addig melegítem, amíg elkezd a kukta jelezni, tehát forr a leves. Ekkor kis lángra, kis fokozatra teszem és 30 percig lassan főzöm. Lezárom alatta a hőforrást és hagyom még addig főni, amíg a kukta tető le nem szedhető. Nem eresztem ki a kuktából a gőzt soha, mert akkor zavaros lesz a leves.
Mikor a tetőt le tudom venni, leszűröm a levest.
Annyit külön edénybe teszek, amit ebédre elfogyasztunk
Felforralom, és ebben a levesben főzöm ki mindig a levestésztát.
Nem lesz tőle zavaros, ez tévhit csak.
Így viszont sokkal finomabb, mintha sós vízben külön főzögetnénk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése