2014. május 17., szombat

Sütőben sült fánkocskák

Hozzávalók:
  • 80 dkg liszt, 
  • 6 evőkanál cukor, 
  • 2 csipet só, 
  • 8 dkg vaj, 
  • 5 dkg élesztő, 
  • 3 dl langyos tej, 
  • 4 db tojás;

A töltelékhez: 
  • dzsem, csoki puding, túró stb.

A bevonáshoz: 
  • 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál víz, 
  • de elég csak porcukor is

Elkészítés:
A liszthez hozzáadom a sót, cukrot darabolt margarint, összekeverem, majd rámorzsolom az élesztőt.  A tejet meglangyosítom és a tálban levő anyagokra öntöm. Hozzáadom a 4 tojást is. 
Dagasztógépben vagy robotgép dagasztókarjával jól összedolgozom a tésztát.

Duplájára kelesztem, majd újra átdolgozom a dagasztóval. Újra kelesztem!

Miután másodszor is megkelt, lisztezett gyúrólapom kézzel átdolgozom a tésztát. 8 felé osztom, majd minden egyes részt gombóccá formálok.

Ezután a kis gombócokból rudat készítek, amit 5 felé elvágok. Kézzel vagy Mini Nyújtóval korongokat formálok a tésztácskákból.

Közepére dzsemet vagy ízlés szerinti tölteléket teszek, majd, mint a szilvás gombócot összenyomkodom kis gömböcskévé.

Szilikon muffin formákba teszem úgy, hogy az összenyomkodott rész kerüljön alulra. Ha ez nincs , akkor egy tepsibe sütőpapírra téve is süthetjük a fánkokat. Ez esetben hagyjunk helyet a fánkok sütés közbeni növekedéséhez.


Hideg sütőbe teszem, amit 190 fokra bekapcsolok. 

Szép aranysárgára sütöm, kb. 15 perc alatt, de sütője válogatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...