Isler
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 15 dkg darált dió
- 18 dkg cukor
- 1/2 cs. vaníliás cukor
- 2 ek. rum
Elkészítés:
A margarint, lisztet, sütőport, cukrot jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a diót, vaníliás cukrot és a rumot.
Jól összegyúrjuk. Lassan áll össze, de nem szabad sem folyadékot, sem margarint még hozzáadni, mert akkor nagyon lágy lesz.
Mikor a tésztánk összeállt szépen, vékonyra (3-5 mm) sodorjuk, és kör alakú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Én most nagyobb szaggatóval dolgoztam (fogalmam sincs miért, ez akadt a kezembe).
Sütőlemezre rakjuk a kis pogácsákat. Aki akar használhat sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot, és arra sorakoztatja a kivágott süteményt.
A leeső részeket összegyúrjuk, sodorjuk és szaggatjuk. Ezt tesszük, míg el nem fogy teljesen a tészta.
170 fokra előmelegített sütőben szép világosra sütjük. Gyorsan elkészül, tehát figyeljünk. Akkor jó, ha már kapott egy kis színt, de még, ha megérintjük a tetejét annak puhának kell lennie. Az én sütőmben ez kb. 10 perc volt, de nagyon sok féle sütő létezik, így az idő változhat!!!
Mikor megsültek az isler korongocskák, kiszedjük a tepsiből egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Mikor kihűltek, tetszés szerinti lekvárral összeragasztunk két-két lapot.
Végül a tetejére elkészítjük a csoki mázat. Ebből én a gyorsabbik változatot készítem minden süteményre. Ezt elrontani nem lehet és garantáltan megköt.
Csokoládé máz
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor (kristály ehhez nem jó)
- 3 dkg kakaó
- 2 ek. lobogó forró víz (nem elég a csapból folyó forró víz)
Elkészítés:
A porcukrot és a kakaóport elvegyítjük, az esetleges csomókat szétnyomjuk. Közben a vajat megolvasztjuk, de nem forraljuk.
Mikor a margarin teljesen felolvadta, hozzákeverjük a cukrozott kakaóport. Egy sűrű masszát kapunk. Vizet forralunk mikróban vagy a tűzhelyen. A kakaómasszába belemérünk 2 evőkanálnyi forróvizet, se többet, se kevesebbet, és jól elkeverjük.
Kanállal az islerek tetejére simítjuk.
Amennyiben díszíteni akarod az islert, azonnal tedd meg, tehát egyesével és gyorsan dolgozz, mert hamar köt a csokimáz.
Linzer karika (Felénk: ides likas)
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 45 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 kevéske sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek. tejföl
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk. Ha pontosan mértünk mindent gyönyörűen össze kell állnia.
Gombócot formálunk belőle, majd Folpackba csomagolva 1 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
A gyúrásnál gyorsan dolgozzunk és minden hozzávaló hideg legyen, ez a titka a linzernek. Akinek van olyan robotgépe, ami tud tésztákat így gyúrni az a legjobb. Akinek nincs, az kézzel gyúrja gyorsan.
Nekem szerencsém van, mert ilyenkor télen mondhatni jég hideg a kezem, így az sem melegíti a hozzávalókat. :)
Az 1 óra pihenés után kisodorjuk a linzer tésztánkat kb. fél centisre.
Kiszaggatjuk úgy, hogy egy teli lapot és párjának egy közepén lyukas lapocskát, ami kisebb a teli lapnál. Ma már nem csak ezt a hagyományos linzerkarika szaggatót lehet így párban kapni, hanem akár fenyőfát, csillagot, hóembert, stb.
Nekem is van, csak megfeledkeztem róluk. Így a kéznél levő hagyományossal dolgoztam.
170 Fokra előmelegített sütőben sütjük a kis süteményeket, az islernél leírt módon.
Mikor kihűltek a kis lapok, egyet-egyet lekvárral összeragasztunk, majd porcukrozzuk.
Karácsonyi keksz, keksz nyomdával díszítve
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 egész tojás
Elkészítése:
Megegyezik a linzerkarikáéval, mivel ez is linzer tészta, de semmiképp sem szabad sütőport tenni bele, mert akkor a minta elvész.
A pihentetés után a tésztát fél centi vékonyra kinyújtjuk. A keksznyomdánkhoz tartozó szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd a nyomdával belenyomjuk a mintát.
Szép sorban a sütőlapra helyezzük és előmelegített sütőben halványra sütjük, a fentebb leírtak szerint.
Ezt a három süteményt jó előre elkészíthetjük, és egy fém dobozban vagy én a Tupperware Frissen tartó tálaimban tárolhatjuk karácsonyig. Minél tovább állnak ezek a tészták, annál omlósabbak, finomabbak lesznek.
A kekszeket színezhetjük is. Ehhez por alakú ételszínezéket, illetve kakaóport használhatunk. Ezeket a tésztába kell jól belegyúrni és úgy pihentetni.
Amikor teljesen elkészültek a sütemények, jól megkötött az isleren is a csoki máz, akkor mindegyik egy Frissen tartó tálba került, és így várják az ünnepeket.
Amikor teljesen elkészültek a sütemények, jól megkötött az isleren is a csoki máz, akkor mindegyik egy Frissen tartó tálba került, és így várják az ünnepeket.
Kosárkák
Hozzávalók
Tésztához:
- 10 dkg cukor,
- 10 dkg margarin,
- 2 egész tojás
- 40 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
Krém:
- 30 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 3 ek. tej
- 4 ek. liszt
- 3 ek. kakaópor
- 25 dkg margarin
Díszítés:
- francia drazsé
Elkészítés:
A tésztához
a cukrot, margarint, a tojásokat habosra keverem. Hozzáadom a lisztet a
sütőporral. Összegyúrom, és kis golyókat formálok belőle.
Kizsírozott
formába nyomkodom. Vékony legyen a tészta, hogy a krémnek bőven maradjon
hely. A kibélelt kis formákat tepsire
rakom és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütöm. A sütőből kivéve a kis
kosarakat kiborítom a formából és hagyom kihűlni.
Közbe, míg
a tésztácskák sülnek, elkészítem a krémet.
A
hozzávalókat összekeverem, a margarin kivételével és felfőzöm, jó sűrűre.
Miután a
krém langyosra hűlt, belekeverem a margarint.
A kihűlt
kosárkákat megtöltöm és egy szem francia drazséval díszítem.
Viktóriám kedven sós süteménye is elkészült.
Sajtos tekercs
Recept: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/2013/08/sajtos-tekercs.html
Sajtos tekercs
Recept: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/2013/08/sajtos-tekercs.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése