2016. május 31., kedd

Kapor sós lében


Szépen van már kapor a kertemben, annak ellenére is, hogy az újra füvesítés miatt tavaly egész nyáron gyomirtóztunk a kert nagy részén. Viszont az uborka még csak kicsi, alig 6-8 leveles, így mire azon lenne termés, a kapor tönkre menne. Így kiszedtem a kaprot és tartósítottam. Mikor terem majd az uborkám, akkor csak kiveszem az üvegből a kaprocskákat és mehet is az uborkák közé. Általában apróra vágva fagyasztani szoktam, vagy sóban vagy olajban eltenni, de az úgy már nem való az uborkához. Így most ezt a módszert választottam inkább.

Hozzávalók:

  • kapor
  • víz
  • jódozatlan só
Elkészítés:

A kaprot jól megmossuk, leszárítjuk.
Vastagabb szárától megszabadítjuk, és üvegbe rakjuk. Nem aprítjuk meg!!
A vizet a sóval felforraljuk, majd langyosra hűtjük. 1 l vízhez, 1 csapott evőkanál sót teszünk. Én Himalája sót használok már évek óta.
Az üvegbe rakott friss kaporra öntjük a langyos sós vizet, és csavaros tetővel légmentesen lezárjuk az üveget.
Betesszük a befőzőautomatába, és a tartályt feltöltjük annyi langyos vízzel, ami kb. az üveg 3/4-ed részéig ér.

85 fokon 60 percig dunsztoljuk a kaprot.
Mikor kész, kivesszük az automatából és tehetjük is a polcra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...