Hozzávalók:
- 5 dkg
élesztő
- 240 ml víz
- 240 ml tej
- 20 g cukor
- 60 g vaj
- 700 g BL 80
kenyérliszt (jó a sima BL55 is)
- 16 g só
Elkészítés:
A langyos
tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, felfuttatjuk. Összekeverjük
az élesztős tejet, a vizet és az olvasztott vajat.
Rászitáljuk
a lisztet és hozzáadjuk a sót. Kb. 10 percig kézzel dagasztjuk. na én ezt
kiváltottam a géppel.
A dagasztás
után 40 percenként hajtogatjuk a tésztát, összesen háromszor. Az utolsó
hajtogatás után 1 órát pihentetjük. Ezután deszkára borítjuk, hosszúkásra
előformázzuk és letakarva pihentetjük 30 percig.
Ezt követően alakítjuk ki a
végleges formát, kiolajozott sütőformába tesszük, lekenjük vízzel. Ha aznap
sütjük, másfél órát pihenjen még formázás után is.Amennyiben
másnap szeretnénk csak megsütni, akkor a hajtogatások, formázás után éjszakára
hűtőbe tehetjük. Másnap sütés előtt 30 percet szobahőmérsékleten kell hagyni.
Sütési idő és hőfok
Alsó-felső
sütés, 220 fok az első 20 percben, majd levesszük a hőfokot 190-200-ra és így
sütjük készre. A sütési idő összesen kb. 50 perc. Ez függ a sütőtől és nem
utolsó sorban a sütőedényünktől is.
3 féle sütőformába osztottam szét a
tésztát:
- Tupperware
UltraPro edény
- Szilikon
forma és
- jénai
sütőedény
Kíváncsian várom
mi lesz a különbség sütés után, mert lesz.
Tapasztalat a 3 edénnyel:
A Tupperware UltraPro edényben szépen
megsült a kenyér alja és oldala is, nem kellett kivenni és rásütni,
kérgesíteni. Végig tető alatt sült a kenyér.A szilikon formában szépen megsült a
kenyér teteje, de sajnos az alja oldala egyáltalán nem kérgesedett, nem kapott
színt sem. Így ki kellett vennem a formából és fejre fordítva a rácsra
visszatenni és kérgesíteni kicsit vagy legalább is kis színt sütni rá.A jénai sütőedényt sütőpapírral béleltem,
más különben beleragad a kenyér (tapasztalat). Sajnos a vélemény ugyan az, mint
a szilikonnál. A teteje megsült, sőt túl is sült, míg az oldala és az alja
színtelen, kéreg nélküli lett. Tehát ezt is ki kellett vennem a formából és
fejre fordítva rá kellett sütnöm kicsit.
Így én
maradok minden féle, fajta kenyér sütésénél a jól bevált és évek óta használt UltraPro edényeimnél, ami több féle
méretben és formában megtalálható már a konyhámban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése