2021. január 8., péntek

Szendvicskenyér

Hozzávalók:

  • 5 dkg élesztő
  • 240 ml víz
  • 240 ml tej
  • 20 g cukor
  • 60 g vaj
  • 700 g BL 80 kenyérliszt (jó a sima BL55 is)
  • 16 g só

Elkészítés:

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, felfuttatjuk. Összekeverjük az élesztős tejet, a vizet és az olvasztott vajat.

Rászitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a sót. Kb. 10 percig kézzel dagasztjuk. na én ezt kiváltottam a géppel.

A dagasztás után 40 percenként hajtogatjuk a tésztát, összesen háromszor. Az utolsó hajtogatás után 1 órát pihentetjük. 

Ezután deszkára borítjuk, hosszúkásra előformázzuk és letakarva pihentetjük 30 percig. 
Ezt követően alakítjuk ki a végleges formát, kiolajozott sütőformába tesszük, lekenjük vízzel. Ha aznap sütjük, másfél órát pihenjen még formázás után is.

Amennyiben másnap szeretnénk csak megsütni, akkor a hajtogatások, formázás után éjszakára hűtőbe tehetjük. Másnap sütés előtt 30 percet szobahőmérsékleten kell hagyni.

Sütési idő és hőfok

Alsó-felső sütés, 220 fok az első 20 percben, majd levesszük a hőfokot 190-200-ra és így sütjük készre. A sütési idő összesen kb. 50 perc. Ez függ a sütőtől és nem utolsó sorban a sütőedényünktől is.


3 féle sütőformába osztottam szét a tésztát:

  • Tupperware UltraPro edény
  • Szilikon forma és
  • jénai sütőedény

Kíváncsian várom mi lesz a különbség sütés után, mert lesz.

Tapasztalat a 3 edénnyel:  

A Tupperware UltraPro edényben szépen megsült a kenyér alja és oldala is, nem kellett kivenni és rásütni, kérgesíteni. Végig tető alatt sült a kenyér.

A szilikon formában szépen megsült a kenyér teteje, de sajnos az alja oldala egyáltalán nem kérgesedett, nem kapott színt sem. Így ki kellett vennem a formából és fejre fordítva a rácsra visszatenni és kérgesíteni kicsit vagy legalább is kis színt sütni rá.

A jénai sütőedényt sütőpapírral béleltem, más különben beleragad a kenyér (tapasztalat). Sajnos a vélemény ugyan az, mint a szilikonnál. A teteje megsült, sőt túl is sült, míg az oldala és az alja színtelen, kéreg nélküli lett. Tehát ezt is ki kellett vennem a formából és fejre fordítva rá kellett sütnöm kicsit.

Így én maradok minden féle, fajta kenyér sütésénél a jól bevált és évek óta használt UltraPro edényeimnél, ami több féle méretben és formában megtalálható már a konyhámban.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyömbérszirup

  Hozzávalók:   1 üveghez: 250 g gyömbér 750 g cukor 2 db citrom kifacsart leve 450 ml víz Elkészítés: A tisztított gyömbért k...