Hozzávalók:
1 üveghez:
- 250 g gyömbér
- 750 g cukor
- 2 db citrom kifacsart leve
- 450 ml víz
Elkészítés:
A tisztított gyömbért kisebbre daraboljuk, majd egy aprítógépben pici víz hozzáadásával pépesítjük.
Felforraljuk a többi vizet, és hozzáadjuk a cukrot.
Ha újra felforrt,
belekeverjük a pépesített gyömbért és a citromok levét. Addig forraljuk, míg a habja
eltűnik.
Leszűrjük
és a visszamaradt gyömbért jól kinyomkodjuk. A kinyomkodott gyömbért elteszem,
és pl. kekszet készítek belőle.
A szirupot
pedig forrón üvegekbe töltjük.
Tegyük száraz dunsztba, amíg kihűl a szirup.
Ha nagyobb
adagot készítek egyszerre, akkor befőzőautomatában 80 fokon 20 percig dunsztolom és egész télre kész a gyömbér
szirupom.
Megjegyzés:
A szűrést
pelenkán keresztül végezzük, hogy minél tisztább, simább legyen a szirupunk.
Mivel nagyon forrón dolgozunk, így a batyunak összefogott pelenkát ne kézzel
nyomkodjuk ki, mert elégeti a kezünket, hanem egy kanál segítségével. Kis
adagokkal dolgozzunk és így könnyebb. A szirup alatt pedig a folyamat végéig
legyen a hőforrás a legkisebb fokozaton, így nem hűl ki.
Én mindig BIO citromot használok, így a facsarás előtt lereszeltem a héját. Megszárad és süteményekhez használhatom.
Felhasználás:
A szirupot vízbe vagy teába adagolva fogyaszthatjuk. Egy bögre teába tegyünk 1 teáskanálnyi szirupot.
- torokfájásra
- köhögéskor
- megfázásra
- vírusos, bakteriális fertőzésekre vagy
- csupán megelőzési céllal, immunerősítőként is kiváló
- gyomor és emésztési panaszok esetén
- hányingernél
- görcsöknél
- puffadás ellen
- bélgázok esetén
- stb., stb.
Jelentősebb
mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort,
káliumot, vasat és cinket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése