2021. október 27., szerda

Gyömbérszirup

 


Hozzávalók:

 1 üveghez:

  • 250 g gyömbér
  • 750 g cukor
  • 2 db citrom kifacsart leve
  • 450 ml víz

Elkészítés:

A tisztított gyömbért kisebbre daraboljuk, majd egy aprítógépben pici víz hozzáadásával pépesítjük.


Felforraljuk a többi vizet, és hozzáadjuk a cukrot. 

Ha újra felforrt, belekeverjük a pépesített gyömbért és a citromok levét. Addig forraljuk, míg a habja eltűnik.



Leszűrjük és a visszamaradt gyömbért jól kinyomkodjuk. A kinyomkodott gyömbért elteszem, és pl. kekszet készítek belőle.



A szirupot pedig forrón üvegekbe töltjük.

Tegyük száraz dunsztba, amíg kihűl a szirup.

Ha nagyobb adagot készítek egyszerre, akkor befőzőautomatában 80 fokon 20 percig dunsztolom és egész télre kész a gyömbér szirupom.

Megjegyzés:

A szűrést pelenkán keresztül végezzük, hogy minél tisztább, simább legyen a szirupunk. Mivel nagyon forrón dolgozunk, így a batyunak összefogott pelenkát ne kézzel nyomkodjuk ki, mert elégeti a kezünket, hanem egy kanál segítségével. Kis adagokkal dolgozzunk és így könnyebb. A szirup alatt pedig a folyamat végéig legyen a hőforrás a legkisebb fokozaton, így nem hűl ki.

Én mindig BIO citromot használok, így a facsarás előtt lereszeltem a héját. Megszárad és süteményekhez használhatom.


Felhasználás:

A szirupot vízbe vagy teába adagolva fogyaszthatjuk. Egy bögre teába tegyünk 1 teáskanálnyi szirupot.

  • torokfájásra
  • köhögéskor
  • megfázásra
  • vírusos, bakteriális fertőzésekre vagy
  • csupán megelőzési céllal, immunerősítőként is kiváló
  • gyomor és emésztési panaszok esetén
  • hányingernél
  • görcsöknél
  • puffadás ellen
  • bélgázok esetén
  • stb., stb.

Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...