Hozzávalók:
- 200 g liszt BL55
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 10 g vaj
- 0,5 dl olívaolaj
- 20 g friss élesztő vagy 5 g szárított
- 1 cs. rozskovász por
- 15 g só
- Provence-i fűszerek (legjobb a friss zöld fűszer, de szárított is megfelel: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, babérlevél)
- 1 fej vörös hagyma
- kb. 2 dl víz
- 2 kávéskanál cukor
- dió vagy más magvak a díszítéshez
Elkészítés:
Összekeverjük
egy tálban a liszteket, az összemorzsolt vajat, a cukrot, a fűszereket, az
apróra vágott hagymát és az olajat. Az élesztőt belemorzsoljuk a tálba. Én a
robotgéppel kevertettem össze a dagasztókarral. A magokat nem tesszük bele.
Langyos
vizet engedünk, lassan adagolva adjuk hozzá a keverékhez, addig, amíg gyúrható
tésztát nem kapunk (ha túl sok vizet adnánk hozzá, liszttel lehet javítani
rajta).
Pihentetés
után átgyúrjuk a tésztát, lehet hajtogatni, feltekerni is.
A sütőt kb.
40 fokosra melegítjük,majd kikapcsoljuk, és ott kelesztjük a tésztát körülbelül
fél óra hosszat.
Ha megkelt
a tészta, bekapcsoljuk a sütőt 190 Celsius fokra, és kb. 40-50 percet sütjük
(érdemes ellenőrizni 30 perc után szúrópróbás módszerrel, hogy megsült-e a
tészta). Ha nincs teteje az edénynek és a dió/magok elkezdenének pirulni, tegyünk
rá sütőpapírt az edényre, hogy ne égjenek meg.
Te, ezt a kelesztőport vagy mit, hol lehet venni?
VálaszTörlésA rozskovász porra gondolsz? Minden boltban van már általában. Dr. Oetker terméke
Törlés