Hozzávalók a gyorskovászhoz (előtészta):
- 20 dkg liszt
- 2 dl víz (én mentes ásványvizet használok)
- ½ dkg élesztő, vagy ¼-ed csomag instant élesztő (én mindig instanttal dolgozom)
A
gyorskovászt mindig előző este kell elkészíteni.
Egyszerűen
csak összekeverek mindent egy tálban és lefedem, ráteszem a tetejét vagy
letakarható egy tányérral vagy akár konyharuhával is.
A konyhapulton
hagyom dolgozni éjjel a kovászt.
Kenyér további hozzávalói:
- 30 dkg liszt
- kb. 90 g langyos víz (liszt függő a mennyiség)
- 2 ek olaj vagy 1 ek kókuszzsír
- 1 tk cukor
- 2 tk só
Elkészítés a továbbiakban:
A száraz hozzávalókat a robotgép keverőtáljába tesszük. Hozzáadjuk a langyos vizet és a gyorskovászt.
Jól kidolgozzuk a tésztát a géppel, én 10 percig dagasztottam.
Átrakjuk a kész tésztát a kelesztő tálba, amit ki is olajozhatunk, én nem szoktam a tuppereset.
Durván 1 órát kelesztjük, közben 2x átgyúrjuk a tésztát. Mondjuk a 20 és a 40 perc tájékán.
A megkelt tésztát a gyúrólapra tesszük, átgyúrjuk, formázzuk, bevágjuk, és az olajspray-vel befújt vagy szilikonos sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük a formázott tésztát.
A tupperes
UltrPro edényemet én csak befújom olajjal.
Vízzel
megkenjük vagy lespricceljük a tésztát, lefedjük az edényt, aminek a tetejét is
vízzel lefújtuk belül.
A sütőt előmelegítjük 250 fokra, addig még kel a kenyerünk tovább.
Mikor a
sütő meleg, 250 fokon sütjük a kenyeret 20 percig. Ezután levesszük a hőt 230
fokra, így sülhet 10 percig, majd akinek jénaiban van, az vegye ki, majd a 200
fokra csökkentett hőn, a rácson süsse szép pirosra a kenyeret.
Nálam erre
nincs szükség, ugyanis az UltraProban végig tető alatt tudom sütni, csak a
hőfokokat kell állítanom.
Mikor
megsült a kenyér, lespricceljük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése