Hozzávalók:
Tészta:
- 250 gr vaj/margarin,
- 500 gr liszt,
- 250 g cukor,
- 1 citrom héja,
- 2 egész tojás,
- csipet só
Lemon curd:
- 250 gr cukor,
- 100 gr vaj,
- 30 gr kukoricakeményítő,
- 3 citrom leve és héja,
- 3 tojás,
- 2 tojás sárgája
Habcsók (opcionális):
- 100 gr tojás fehérje,
- 200 g cukor,
- 30 gr víz
Elkészítés:
1. lépés
A hideg vajat, a sót és a citromhéjat a mixerben felverjük. Keverjük össze a cukrot és a tojást. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és keverjük tovább, amíg a keverék egyneművé nem válik. Én robotgéppel és a dagasztókarjával dolgozom össze a tésztát.
A keveréket két részre osztjuk úgy, hogy 2/3- ad ill. 1/3-ad legyen.
Folpackba csomagoljuk
és egy órát a hűtőben hűlni hagyjuk.
Pihentetést követően sodrófával nyújtsuk ki az egyik tésztát és a szívecskés vagy tetszés szerinti ráccsal készítsük el a piterácsot. Sütőpapírra helyezve 180°C-on kb. 10 percig sütjük. Én szilikonon sütöm a süteményeket.
2. lépés
A másik tésztát kinyújtjuk és az előzőleg kivajazott és lisztezett tortaformába helyezzük bele,úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. A felesleget késsel levágjuk, az alját villával megszurkáljuk.
Fedjük le a tésztát sütőpapírral, és helyezzük bele a kerámia golyókat és kb.
15 percig süssük 160 °C-on. Vegyük ki a golyókat, és süssük további 5-10 percig
180 °C-on. Hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a citromkrémet:
Egy lábosban, kis lángon, a cukrot,
a citromhéjat és a hideg vajat kockára vágva gőz fölött megfőzzük. A tojásokat
és a sárgáját habbá verjük, és a keverés mellett hozzáadjuk a masszához. Oldjuk
fel a kukoricakeményítőt a citromlében, és keverjük hozzá anélkül, hogy
felforrna. Amikor a krém besűrűsödött, szűrővel leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
3. lépés
Finomítsuk a díszítést habcsókkal, ha szeretnénk:
Tegyük a vizet és a cukrot egy
lábasba és melegítsük 121 °C-ra. Kezdjük el felverni a fehérjét. Amikor a főtt
cukor elérte a 121 °C-ot, a tojásfehérjére öntjük, és addig verjük, amíg a
habcsók kihűl és fényes lesz.
Öntsük a citromkrémet az omlós tésztánkba, és helyezzük rá a szívecskés vagy bármilyen formával kiszaggatott tésztarácsot.
Öntsük a habcsókot egy habzsákba és formázzunk kis habcsókokat a torta kerülete mentén.
Megjegyzés: Amennyiben nem akarjuk habcsókkal díszíteni a piténket, akkor a rácsot, miután megsütöttük porcukrozzuk le, és majd így tegyük a pite tetejére.
Most idő hiányában én is csak porcukroztam a süteményt.
A maradék, leeső tésztát újra összegyúrtam és kis virágokat szaggattam belőle, megsütöttem és szintén Lemon curd került rá most.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése