2022. február 17., csütörtök

Pite Lemon curd töltelékkel

 



Hozzávalók:

Tészta: 

  • 250 gr vaj/margarin, 
  • 500 gr liszt, 
  • 250 g cukor, 
  • 1 citrom héja, 
  • 2 egész tojás, 
  • csipet só

Lemon curd: 

  • 250 gr cukor, 
  • 100 gr vaj, 
  • 30 gr kukoricakeményítő, 
  • 3 citrom leve és héja, 
  • 3 tojás, 
  • 2 tojás sárgája

Habcsók (opcionális): 

  • 100 gr tojás fehérje, 
  • 200 g cukor, 
  • 30 gr víz

Elkészítés:

1. lépés

A hideg vajat, a sót és a citromhéjat a mixerben felverjük. Keverjük össze a cukrot és a tojást. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és keverjük tovább, amíg a keverék egyneművé nem válik. Én robotgéppel és a dagasztókarjával dolgozom össze a tésztát.




A keveréket két részre osztjuk úgy, hogy 2/3- ad ill. 1/3-ad legyen. 






Folpackba csomagoljuk 





és egy órát a hűtőben hűlni hagyjuk. 



Pihentetést követően sodrófával nyújtsuk ki az egyik tésztát és a szívecskés vagy tetszés szerinti ráccsal készítsük el a piterácsot. Sütőpapírra helyezve 180°C-on kb. 10 percig sütjük. Én szilikonon sütöm a süteményeket.

2. lépés



A másik tésztát kinyújtjuk és az előzőleg kivajazott és lisztezett tortaformába helyezzük bele,úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. A felesleget késsel levágjuk, az alját villával megszurkáljuk. 




Fedjük le a tésztát sütőpapírral, és helyezzük bele a kerámia golyókat és kb. 15 percig süssük 160 °C-on. Vegyük ki a golyókat, és süssük további 5-10 percig 180 °C-on. Hagyjuk kihűlni.



Közben elkészítjük a citromkrémet: 

Egy lábosban, kis lángon, a cukrot, a citromhéjat és a hideg vajat kockára vágva gőz fölött megfőzzük. A tojásokat és a sárgáját habbá verjük, és a keverés mellett hozzáadjuk a masszához. Oldjuk fel a kukoricakeményítőt a citromlében, és keverjük hozzá anélkül, hogy felforrna. Amikor a krém besűrűsödött, szűrővel leszűrjük és hagyjuk kihűlni.



Nekem mindig van készem Lemon curd, így könnyű dolgom van, csak megtöltöm a kihűlt tésztát vele.









3. lépés

Finomítsuk a díszítést habcsókkal, ha szeretnénk: 

Tegyük a vizet és a cukrot egy lábasba és melegítsük 121 °C-ra. Kezdjük el felverni a fehérjét. Amikor a főtt cukor elérte a 121 °C-ot, a tojásfehérjére öntjük, és addig verjük, amíg a habcsók kihűl és fényes lesz.

Öntsük a citromkrémet az omlós tésztánkba, és helyezzük rá a szívecskés vagy bármilyen formával kiszaggatott tésztarácsot. 

Öntsük a habcsókot egy habzsákba és formázzunk kis habcsókokat a torta kerülete mentén. 

Megjegyzés: Amennyiben nem akarjuk habcsókkal díszíteni a piténket, akkor a rácsot, miután megsütöttük porcukrozzuk le, és majd így tegyük a pite tetejére.

Most idő hiányában én is csak porcukroztam a süteményt. 



A maradék, leeső tésztát újra összegyúrtam és kis virágokat szaggattam belőle, megsütöttem és szintén Lemon curd került rá most.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...