Hozzávalók:
- 1 kg érett füge
- 0,5 kg cukor
- 3 tk. vaníliás cukor
- 1 db citrom
Elkészítés:
Az érett fügéket
óvatosan megmosom. Száraikat eltávolítom.
A citromot
meghámozom, gerezdekre szedem.
A fügét és a
citromot lassú gyümölcsprésen átpréselem. Így a magok 99%-a eltűnik.
A pépet egy
lábasba teszem, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot és elkezdem főzni.
A főzés közben
keletkező habot leszedem.
Kevergetni
kell, nehogy lekapjon.
Én olyan
lábasba tettem, amiben, ha nem keverem folyamatosan, akkor sem ég le.
Közben Folpackkal
kibélelem az őzgerincformát. Ha nincs őzgerincet akár kistálakat is
használhatsz, vagy amilyen formád van, pl. kuglófsütő is megfelel a célnak.
Addig főzöm,
amíg besűrűsödik. Közben tányérpróbákat végzek. Pici masszát teszek egy
tányérra, hagyom kihűlni. Ha oldalra döntjük a tányért nem szabad elfolynia a
kis sajt alapunknak. Ha folyik, akkor még jócskán főzhetjük. Ha úgy látjuk,
hogy sűrűsödött már, akkor újabb tányérpróba. Mikor nem folyik már el és a
teteje is bebőrösödik, akkor kész van a sajtunk.
Ekkor a
kibélelt formánkba töltjük és hagyjuk megdermedni.
A dermedési
idő függ a lakás hőmérsékletétől és a sajt vastagságától. Lehetőleg a
leghidegebb helyiségünkbe tegyük dermedésig.
Miután
megdermedt kiboríthatjuk a sajtot zsírpapírra, vagy ha az nincs, akkor
sütőpapírra és ugyan úgy forgatva szárítgatjuk, mint a birssajtot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése