2023. május 1., hétfő

Főzés nélküli eperfagylalt III.

 

Hozzávalók:

  • 250 g friss, érett eper szeletelve
  • 1,5 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk vanília vagy vaníliás cukor
  • 250 ml tej
  • 250 ml tejszín (nem növényi, hanem minimum 32%-os zsírtartalmú, valódi tejszín)
  • 125 g cukor

Elkészítés gépben:

Keverjük össze az epret a citromlével és 80 g cukorral. Min. 2 órán át hagyjuk állni, hogy jó sok levet eresszen, közben néha keverjük meg, hogy a cukor is tudjon oldódni.




Kézi mixer legalacsonyabb fokozatán keverjük össze a maradék cukrot, tejet, tejszínt addig, amíg a cukor feloldódik.

Ezután szűrjük le az eper levét, és a vaníliával együtt keverjük a tejes alaphoz.

Ügyeljünk rá, hogy minden összetevő hideg legyen. Ha nem lennének hidegek, akkor egy fél vagy akár egy egész napra tegyük a fagyi alapot és az eperdarabokat a hűtőbe.

Minél hidegebbek az összetevők, annál gyorsabban készül el majd a fagylaltunk.

Mikor összeraktuk a gépet az utasítása szerint, elindítjuk és a betöltő nyíláson beleöntjük a fagyi alapunkat.


Gépektől függően 25-30-40 perc az elkészítés.

Az utolsó 10 percben tesszük hozzá az eperdarabokat az adagolónyíláson és ezzel fejezzük be a fagylatunk elkészítését.

Tálalás ízlés szerint lehet tölcsérben vagy poharakban is.

Hűtőszekrény módszer:

A fentiek szerinet elkészítjük a keveréket, jól lehűtjük sima hűtőben. Ezután újra átkeverjük robotgéppel, 20-30 mp-ig. A keveréket fém edénybe tesszük és 1 órára a fagyasztóba kerül. Ezután újra átkeverjük a robotgéppel. Visszatesszük a fagyasztóba és a kívánt állagúra fagyasztjuk, ez kb. újabb 1 óra.

Megjegyzés: Amennyiben nem fogy el a fagylalt, átrakjuk egy műanyag edénybe, díszítjük friss eperszeletekkel, és a fagyasztóba tesszük.





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...