Hozzávalók:
- 250 g friss, érett eper szeletelve
- 1,5 ek frissen facsart citromlé
- 1 tk vanília vagy vaníliás cukor
- 250 ml tej
- 250 ml tejszín (nem növényi, hanem minimum 32%-os zsírtartalmú, valódi tejszín)
- 125 g cukor
Elkészítés
gépben:
Keverjük
össze az epret a citromlével és 80 g cukorral. Min. 2 órán át hagyjuk állni,
hogy jó sok levet eresszen, közben néha keverjük meg, hogy a cukor is tudjon
oldódni.
Kézi mixer
legalacsonyabb fokozatán keverjük össze a maradék cukrot, tejet, tejszínt
addig, amíg a cukor feloldódik.
Ezután
szűrjük le az eper levét, és a vaníliával együtt keverjük a tejes alaphoz.
Ügyeljünk rá,
hogy minden összetevő hideg legyen. Ha nem lennének hidegek, akkor egy fél vagy
akár egy egész napra tegyük a fagyi alapot és az eperdarabokat a hűtőbe.
Minél
hidegebbek az összetevők, annál gyorsabban készül el majd a fagylaltunk.
Mikor
összeraktuk a gépet az utasítása szerint, elindítjuk és a betöltő nyíláson
beleöntjük a fagyi alapunkat.
Gépektől
függően 25-30-40 perc az elkészítés.
Az utolsó 10
percben tesszük hozzá az eperdarabokat az adagolónyíláson és ezzel fejezzük be
a fagylatunk elkészítését.
Tálalás ízlés
szerint lehet tölcsérben vagy poharakban is.
Hűtőszekrény
módszer:
A fentiek
szerinet elkészítjük a keveréket, jól lehűtjük sima hűtőben. Ezután újra
átkeverjük robotgéppel, 20-30 mp-ig. A keveréket fém edénybe tesszük és 1 órára
a fagyasztóba kerül. Ezután újra átkeverjük a robotgéppel. Visszatesszük a
fagyasztóba és a kívánt állagúra fagyasztjuk, ez kb. újabb 1 óra.
Megjegyzés: Amennyiben nem fogy el a fagylalt,
átrakjuk egy műanyag edénybe, díszítjük friss eperszeletekkel, és a fagyasztóba
tesszük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése