Kovász:
- 30 dkg rétesliszt
- 3 dl (30 dkg) kéz meleg víz
- 1/2 kávéskanál szárított élesztő (12 gr friss)
A szárított
élesztőt összekeverem a vízzel, a lisztet átszitálom, és folyamatos keverés
mellett összedolgozom a Duplafalú Ablakos Kelesztőben.
Nem kell
dagasztani, csak keverni, mint a nokedli tésztát. Fedjük le, és langyos helyen
hagyjuk érni 18-22 órát.
Tészta:
- 50 dkg sima liszt
- 2,5 dl (25 dkg) kéz meleg víz
- 2 evőkanál só
- 1,5 kávéskanál szárított élesztő (36 gr friss)
A lisztet
szitáljuk át, adjuk hozzá a sót és keverjük össze.
Az élesztőt
szórjuk a kovász tetejére, és öntözzük meg a langyos vízzel. Keverjük össze egy
fakanállal, és közben adagoljuk hozzá a sós lisztet.
Ha kezd
összeállni, akkor tegyük félre a fakanalat és folytassuk tovább kézzel vagy
robotgéppel.
Gyúrjuk,
dagasszuk össze, míg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapunk, ami elválik az
edény falától.
Hagyjuk kelni
40-50 percet, de a 20-ik perc után dolgozzuk át a tésztát, és úgy folytassuk a
kelesztést. Amikor duplájára megkelt a kenyértésztánk, megint gyúrjuk át, hogy
a levegő kimenjen belőle.
Vegyük elő az UltraPro
edényt, vékonyan olajozzuk ki. Én a Penty Sütő spray-t használom.
Vágjuk be 3
helyen, fedjük le az edényt, és így kelesszük 30-40 percet, vagy amíg újra
duplája lesz.
Sütöm 40-45
percet, illetve addig, amíg a számomra megfelelő színt eléri a kenyér.
Rácsra teszem, vízzel
megspriccelem, és hagyom hűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése