Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- kb. 0,5 l tej
- 1 kis pohár (130 g-os) tejföl
- 2 tojás
- 1 kocka (50 g) élesztő
- ízlés szerint só
- 1 kk. cukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- +1 tojás a kenéshez
- reszelt sajt
Elkészítés:
Én manapság
soha nem játszom külön az élesztő felfuttatásával.
A kelesztő tál
aljába teszem a sót, ehhez az adaghoz 3tk. sót tettem. A sót azért teszem az edény aljába, mert semmiképpen
nem érintkezhet az élesztővel, mert akkor nem fog megkelni a tésztánk, ha a só
megfojtja az élesztőt.
Beleöntöm a
tálba a lisztet, a cukrot, beleütöm a 2 egész tojást, és a már nem hűtő hideg
tejfölt. (ezt jó, ha kiveszem előbb a hűtőből)
Közben a ½ tejet
beleöntöm egy literes mikrózható edénybe, beledarabolom a margarint és együtt
felmelegítem, hogy a margarin is teljesen felolvadjon. Nem kell forralni, sőt
nem is szabad.
Mikor a
margarin felolvadt a tálba öntöm a többi hozzávalóhoz.
Robotgép
dagasztójával jól összedolgozom, megdagasztom a tésztát.
Nem kell megijedni,
mert a szokásos kelt tésztánál lágyabb lesz. Lezárom a Gyors kelesztőt és a
tésztát duplájára kelesztem. Mikor megkelt, újra átdagasztom a robotgéppel, és
újabb kelesztés következik.
Miután
másodszor is megkelt a tésztánk, lisztezett gyúrólapra borítom, jól átgyúrom, majd
kettéveszem. Mindegyik felét még egyszer átgyúrom, egyiket visszateszem a
tálba, a másikat 2 cm vastagra kinyújtom.
Megkenem a
felvert tojással, reszelt sajttal megszórom, szaggatom, és szép pirosra sütöm.
A
szaggatáskor leeső részeket most félreteszem, mert a másik adag kiszaggatása
után gyúrom össze.
Ezt is
nyújtom, gyúrom, szaggatom, sütöm, míg el nem fogy az összes leeső kis rész,
addig ismétlem a folyamatot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése