- 25-30 dkg fekete szeder
- 0,5 liter tiszta szesz
- 0.5 l víz
- 0,5 kg cukor
- 6-7 darabka fahéj
- 1 cs, Bourbon vaníliás cukor
Elkészítés:
A szedret folyó vízben megmossuk, jól lecsepegtetjük, leszárítjuk.
Nagyobb üvegbe (2 l-es) beleöntjük a szedres, kissé összenyomkodjuk.
Ráöntjük a tiszta szeszt.
A vizet a cukorral, fahéjjal sziruppá forraljuk. Mikor kész, hozzákeverjük a vaníliás cukrot és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a szirupunk kihűlt, hozzáöntjük az alkoholos szederhez. Összekeverjük, vagy összerázzuk, majd lezárjuk az üveget.
Hűvös helyen 6-8 hétig érleljük, időközönkét átkeverjük.
az érlelés végeztével a levet (likőrt) szűrőpapíron átszűrjük, és a tisztára mosott üvegekbe töltjük.
Lezárjuk az üvegeket, és pár hétig még így érleljük a likőrünket.
Ha nincs tiszta szeszünk, a következő összetevőket használhatjuk:
- 300 g szeder
- 250 g fehér kandiscukor (cukor)
- 6-7 darabka fahéj
- 1 üveg (0,7 l) gabonapálinka
Elkészítés:
Annyiban különbözik az előzőtől, hogy nem kell szirupot főznünk.
A szedret, fahéjat, és a kandiscukrot rétegezve 2 l-es üvegbe rakjuk.
Ráöntjük a gabonapálinkát.
A továbbiakban megegyezik az érlelési művelet a fentebb leírtakkal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése