- 35 dkg liszt
- 2, 5 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 2,5 dkg vaj vagy margarin
- 1 cs. szárított élesztő (kisebb csomag, amit 0,5 kg liszthez kell használni)
- kevés olvasztott vaj a kenéshez
Elkészítés:
A kelesztő tálba tesszük a sót, lisztet, szárított élesztőt (az
élesztő ne érintkezzen a sóval, ezért írtam így a sorrendet).
A tejet a margarinnal együtt meglangyosítjuk mikróban. Ebben
feloldjuk a cukrot.
A száraz hozzávalókhoz adjuk a folyadékot és kézi robotgép
dagasztókarjával jól kidolgozzuk a tésztát.
Lezárjuk a kelesztőnket és hagyjuk kelni a zsemletésztánkat.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk.
Kézzel jó átdolgozzuk.
6 egyenlő részre osztjuk. Minden kis zsemlét újból jól
átgyúrunk és gombóccá formáljuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk a zsemléket, jó szellősen,
mert nőni fognak.
Díszíthetjük alma szeletelő segítségével is. Ezt óvatosan
belenyomjuk a zsemlékbe, de ne hogy keresztül vágjuk vele.
20 percig hagyjuk a tepsiben kelni a zsemléket.
Lekenjük a tetejüket olvasztott vajjal és 200 fokon készre
sütjük. Időt azért nem írok, mert minden sütő más-más. még akkor is, ha
ugyanarra a hőfokra állítjuk be.
Félidőben még egyszer megkenhetjük vajjal a zsemléket.
Mikor elkészültek, rácson hagyjuk kihűlni őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése