Hozzávalók:
- 0,5 kg háj
- 75 dkg liszt
- só
- 1 citrom leve vagy fehérbor
- 1 kis pohár tejföl
- szükség szerint víz
Elkészítés:
A hájat
megszabadítjuk a hártyájától, majd húsdarálón ledaráljuk.
A liszt
1/3-ával elmorzsoljuk a hájat.
Kisodorjuk
a tésztát és rákenjük a háj 1/3-át, hajtogatjuk, mint a leveles tésztát.
A
hajtogatás sorrendje mindig ugyan az kell, hogy legyen, tehát jegyezd meg,
hogyan hajtogatod először.
Ezután
kisodorjuk és elkészítjük a kívánt süteményünket.
Megjegyzések:
- ha csak tejföllel gyúrjuk a tésztás, sűrűbb lesz a szerkezete a tésztának sütés után. A vízzel kiegészített tészta, levegős, szellős omlós lesz.
- én igazából nem kenni szoktam, mert azt elég nehézkes, hanem kis dió vagy valamivel nagyobb nagyságú háj darabokat lisztes kézzel kilapítgatok, és rátapasztom a tésztára, és azután hajtogatom. Ha nem akarok 3x tapasztgatni, az első sodrás után is rárakosgathatom az egész hájat, a háromszori hajtogatások között pedig 1-1 órát pihentetem a tésztát.
Házi krémes krémjének készítése:
Hozzávalók 40 cm hosszú, 8 cm széles
krémes laphoz:
- 3,5 dl tej
- 3 egész tojás
- 6 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd
Elkészítés:
A tojásokat
szétválasztjuk. A fehérjéből a cukor 2/3-ával gőz felett kemény habot verünk.
A sárgákat
kikeverjük a maradék cukorral, liszttel és a tej 1/3-ával. A többi tejet
feltesszük forrni a vaníliával. Amikor a tej forr, hozzáadjuk a kikevert
tojássárgás masszát.
Addig
főzzük a krémet, amíg elválik az edény aljától.
Ezután a
krémet levesszük a tűzről, és a habot belekeverjük óvatosan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése