2021. február 5., péntek

Hájas tészta

 


Hozzávalók:

  • 0,5 kg háj
  • 75 dkg liszt
  • 1 citrom leve vagy fehérbor
  • 1 kis pohár tejföl
  • szükség szerint víz

Elkészítés:

A hájat megszabadítjuk a hártyájától, majd húsdarálón ledaráljuk.

A liszt 1/3-ával elmorzsoljuk a hájat.

A liszt 2/3-ához adjuk a citromlevet és pici sót, tejfölt. Rétestészta állagúra készítjük el, ha szükséges vizet adunk még hozzá.

Az összedolgozott hájból egy tojásnagyságút is hozzáadunk, jól beledolgozzuk.

Kisodorjuk a tésztát és rákenjük a háj 1/3-át, hajtogatjuk, mint a leveles tésztát.


 

A hajtogatás sorrendje mindig ugyan az kell, hogy legyen, tehát jegyezd meg, hogyan hajtogatod először.

1 órát pihentetjük. Ezután újra kisodorjuk, majd hájjal kenjük, hajtogatjuk, és újabb 1 óra pihentetés. Ezt még egyszer ismételjük, még egy óra pihentetés.

Ezután kisodorjuk és elkészítjük a kívánt süteményünket.

Megjegyzések:

  • ha csak tejföllel gyúrjuk a tésztás, sűrűbb lesz a szerkezete a tésztának sütés után. A vízzel kiegészített tészta, levegős, szellős omlós lesz.
  • én igazából nem kenni szoktam, mert azt elég nehézkes, hanem kis dió vagy valamivel nagyobb nagyságú háj darabokat lisztes kézzel kilapítgatok, és rátapasztom a tésztára, és azután hajtogatom. Ha nem akarok 3x tapasztgatni, az első sodrás után is rárakosgathatom az egész hájat, a háromszori hajtogatások között pedig 1-1 órát pihentetem a tésztát.

Házi krémes krémjének készítése:

Hozzávalók 40 cm hosszú, 8 cm széles krémes laphoz:

  • 3,5 dl tej
  • 3 egész tojás
  • 6 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukor 2/3-ával gőz felett kemény habot verünk.

A sárgákat kikeverjük a maradék cukorral, liszttel és a tej 1/3-ával. A többi tejet feltesszük forrni a vaníliával. Amikor a tej forr, hozzáadjuk a kikevert tojássárgás masszát.

Addig főzzük a krémet, amíg elválik az edény aljától.

Ezután a krémet levesszük a tűzről, és a habot belekeverjük óvatosan.

Megtöltjük a lapokat. Hagyjuk hűlni, és kötni a krémet.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...