2022. július 31., vasárnap

Fügesajt

 

Tegnap a neten, pontosabban egy Facebook csoportban szembejött velem egy poszt, méghozzá a fügesajt poszt. Na, gondoltam, hogy ez miért nem jutott még eszembe? Hisz minden gyümölcsből csináltam eddig sajtot, amik a kertemben megteremnek, de valahogy a fügénél ez nem jutott mégsem eszembe.

Mivel nagyon szépek voltak a hölgy fotóin a sajtok, hát úgy döntöttem, hogy a mai adag fügémet, amit leszedek, nem megenni fogom, hanem kipróbálom a sajt készítését.

A bejegyzésem végén, majd belinkelem a hölgy posztját, hogy lássátok honnan jött az ötlet.

Mivel nekem gyömbérem épp nincs itthon, de a gyömbérporom is elfogyott, így más fűszerezést alkalmaztam.

Tehát az én fügesajtom receptje:

Hozzávalók:

  • 1 kg érett füge
  • 0,5 kg Koronás szirupcukor (vagy 0,5 kg kristálycukor és egy mokkáskanál citromsav)
  • 1 db csillagánizs
  • 3 darabka fahéj
  • 3 tk vaníliás cukor

Elkészítés:

Az érett fügéket óvatosan megmosom. Száraikat eltávolítom és a gyümölcsöt egy lábasba darabolom.



Mikor mindet feldaraboltam, egy krumplinyomóval vagy kézzel jól összenyomkodom a fügét.

Ezután a tűzhelyre teszem és puhára főzöm. Néha megkeverem. Én olyan lábasba tettem, amiben, ha nem keverem folyamatosan, akkor sem ég le.

Közben kimérem a cukrot, elkészítem a fűszereket és kibélelek Folpackkal egy őzgerincformát. Ha nincs őzgerincet akár kistálakat is használhatsz, vagy amilyen formád van, pl. kuglófsütő is megfelel a célnak.



Mikor megfőtt a füge, botmixerrel pépesítem.


Hozzáadom a cukrot és a fűszereket és visszateszem a tűzhelyre.

Addig főzöm, amíg besűrűsödik. 

Közben tányérpróbákat végzek. Pici masszát teszek egy tányérra, hagyom kihűlni.

Ha oldalra döntjük a tányért nem szabad elfolynia a kis sajt alapunknak. Ha folyik, akkor még jócskán főzhetjük. Ha úgy látjuk, hogy sűrűsödött már, akkor újabb tányérpróba. Mikor nem folyik már el és a teteje is bebőrösödik, akkor kész van a sajtunk.

A fűszereket kiszedjük és a kibélelt formánkba töltjük és hagyjuk megdermedni.

A dermedési idő függ a lakás hőmérsékletétől. Lehetőleg a leghidegebb helyiségünkbe tegyük dermedésig.

Miután megdermedt kiboríthatjuk a sajtot zsírpapírra, vagy ha az nincs, akkor sütőpapírra és ugyan úgy forgatva szárítgatjuk, mint a birssajtot.


Ötletgazda, Ilona posztja: https://www.facebook.com/photo?fbid=1176304036259533&set=pcb.3106334903011543

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...