Tegnap a
neten, pontosabban egy Facebook csoportban szembejött velem egy poszt, méghozzá
a fügesajt poszt. Na, gondoltam, hogy ez miért nem jutott még eszembe? Hisz
minden gyümölcsből csináltam eddig sajtot, amik a kertemben megteremnek, de
valahogy a fügénél ez nem jutott mégsem eszembe.
Mivel
nagyon szépek voltak a hölgy fotóin a sajtok, hát úgy döntöttem, hogy a mai
adag fügémet, amit leszedek, nem megenni fogom, hanem kipróbálom a sajt
készítését.
A bejegyzésem
végén, majd belinkelem a hölgy posztját, hogy lássátok honnan jött az ötlet.
Mivel nekem
gyömbérem épp nincs itthon, de a gyömbérporom is elfogyott, így más fűszerezést
alkalmaztam.
Tehát az én
fügesajtom receptje:
Hozzávalók:
- 1 kg érett füge
- 0,5 kg Koronás szirupcukor (vagy 0,5 kg kristálycukor és egy mokkáskanál citromsav)
- 1 db csillagánizs
- 3 darabka fahéj
- 3 tk vaníliás cukor
Elkészítés:
Az érett fügéket óvatosan megmosom. Száraikat eltávolítom és a gyümölcsöt egy lábasba darabolom.
Mikor mindet feldaraboltam, egy krumplinyomóval vagy kézzel jól
összenyomkodom a fügét.
Ezután a
tűzhelyre teszem és puhára főzöm. Néha megkeverem. Én olyan lábasba tettem,
amiben, ha nem keverem folyamatosan, akkor sem ég le.
Közben
kimérem a cukrot, elkészítem a fűszereket és kibélelek Folpackkal egy
őzgerincformát. Ha nincs őzgerincet akár kistálakat is használhatsz, vagy amilyen
formád van, pl. kuglófsütő is megfelel a célnak.
Mikor
megfőtt a füge, botmixerrel pépesítem.
Hozzáadom a
cukrot és a fűszereket és visszateszem a tűzhelyre.
Addig főzöm, amíg besűrűsödik.
Közben tányérpróbákat végzek. Pici masszát teszek egy tányérra, hagyom kihűlni.
Ha oldalra döntjük a tányért nem szabad elfolynia a
kis sajt alapunknak. Ha folyik, akkor még jócskán főzhetjük. Ha úgy látjuk,
hogy sűrűsödött már, akkor újabb tányérpróba. Mikor nem folyik már el és a
teteje is bebőrösödik, akkor kész van a sajtunk.
A fűszereket kiszedjük és a kibélelt
formánkba töltjük és hagyjuk megdermedni.
A dermedési
idő függ a lakás hőmérsékletétől. Lehetőleg a leghidegebb helyiségünkbe tegyük
dermedésig.
Miután
megdermedt kiboríthatjuk a sajtot zsírpapírra, vagy ha az nincs, akkor
sütőpapírra és ugyan úgy forgatva szárítgatjuk, mint a birssajtot.
Ötletgazda, Ilona posztja: https://www.facebook.com/photo?fbid=1176304036259533&set=pcb.3106334903011543
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése