2013. április 27., szombat

Fűszerolajok házilag

A jó minőségű, finom olaj ízét a fűszernövények aromája hangsúlyozhatja, de csak szárított fűszernövényeket ajánlatos használni, mert a növényi nedvek, amelyek minden zöld növényben megvannak megsavasítják, megpenészesítik az olajat, ami kellemetlen ízt ad a készítménynek. A friss fűszernövényhez ragaszkodók mindenesetre tegyenek 5% nagy szemű sót az olajhoz, ami megköti a vizet, és az edény alján lerakódik. Szűréskor vigyázni kell, hogy ezt a sós üledéket nehogy áttöltsük. A nemkívánatos oxidáció megakadályozása érdekében úgy töltsük az üveget, hogy az olaj felett minél kevesebb levegő maradjon, majd hermetikusan zárjuk le. Amíg az áztatás tart, legalább naponta egyszer rázzuk fel. 15 nap múlva ritka szövésű vásznon átszűrjük, a benne maradt olajos növényeket jól kinyomkodjuk. A jól elkészített olaj hónapokig eltartható. Olajak ízesítésére a legalkalmasabb a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű és a csombor.

Bazsalikomolaj 
Elkészítési idő: 30 perc + 10 nap érlelés 
Hozzávalók: 6 dl olívaolaj, 1 citrom, 1 csokor bazsalikom, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 közepes cső fűszerpaprika. 
Elkészítése: A bazsalikomot megmossuk, leveleit lecsipkedjük, a citrom héját spirálalakban levágjuk, a paprikát karikákra szeljük, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.(A citrom bele nem kell!) Valamennyi hozzávalót egy üvegbe rakjuk, felöntjük az olajjal, az üveget lezárjuk. Kb. 1,5 hétig érleljük.


Borsolaj 
Elkészítési idő: 10 perc + 2 hét érlelés
Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 1-1 teáskanál zöld és fekete bors (szemes). 
Elkészítése: A hozzávalókat üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat és lezárás után sötét, hűvös helyen legalább 2 hétig érleljük.


Citromfű olaj 
Elkészítési idő: 30 perc + 2 hét érlelés
Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 5-6 szál citromfű. 
Elkészítése: A citromfüvet alaposan megmossuk, egészben üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat. Az üvegeket lezárás után, sötét, hűvös helyen tartjuk, az olajat legalább 2 hétig érleljük.


Fokhagymaolaj 1. 
Elkészítési idő: 10 perc + 2-3 hét érlelés
Hozzávalók: 7 dl napraforgó olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított chili paprika, 2-3 friss majoránnaág. 
Elkészítése: A megtisztított hozzávalókat üvegbe tesszük, felöntjük az olajjal és sötét, hűvös helyen 2-3 hétig érleljük.



Fokhagymaolaj 2. 
Elkészítési idő: 20 perc + 10 nap érlelés
Hozzávalók:  3-6 fokhagymagerezd (ízlés szerint), 1 csipetnyi só, 1/2 l növényi olaj 
Elkészítése: A fokhagymagerezdeket összezúzzuk, sózzuk, majd lefedve állni hagyjuk. A lét és a gerezdeket egy üvegbe tesszük, és az olajjal leöntjük. 10 napig állni hagyjuk, azután egy szitán át egy másik üvegbe töltjük. Ha az olaj túl fűszeres, akkor megfelelő mennyiségű olajjal hígíthatjuk.




Fokhagymaolaj egészségóvásra 
Elkészítése: Egy fej közepes méretű fokhagymát megtisztítunk, fokhagymaprésen átnyomjuk egy csavaros fedővel zárható, 250-300 ml-es konzerves üvegbe, és hozzáöntünk 1-1,5 dl hidegen sajtolt napraforgóolajat. Jól összekeverjük, lezárjuk, és ezt az alapkeveréket hűtőszekrénybe helyezzük. Fogyasztás előtt egy kiskanálnyi frissen kinyomott citromlevet (a citrom tetejét a kocsányos végén vágjuk le) és egy kiskanálnyi fokhagymaolajat alaposan összekeverünk. Naponta 3 alkalommal - evés előtt, 20-30 perccel - vegyük be az így elkészített keveréket. A kúra ideje 1-3 hónap, ezután 1 hónap szünet következzen, majd ismét elkezdhetjük. Megelőzi az agyi érgörcsöket, a szívgörcsöket és a nehézlégzést (légszomj), illetve azok kiújulását. Az egyik legkiválóbb értágító szer.

Fűszeres olaj 
Elkészítés: 30 perc
Hozzávalók: 2 csomag petrezselyem, 2 csomag. metélőhagyma, 6 ág tárkony, 1/2 piros, zöld és sárga paprika, 1 ek. köménymag, 1 ek. durvára őrölt fekete bors, 1 l olívaolaj. 
Elkészítése: A fűszerzöldségeket kissé megmossuk, megszárítjuk, és az erősebb szárakat eltávolítjuk. Ízlés szerint durvára, közepesre, vagy finomra vágjuk. A paprikát durvára re-szeljük. Az egészet a fűszerekkel együtt az olajhoz adjuk és elkeverjük. Tehetünk bele articsókát, csiperkét, vagy különböző sajtokat is. Éppúgy ajánlott salátákhoz, grillezéshez, vagy sütéshez is.


Fűszeres olajok készítése másként

Fokhagymás olajhoz 
Elkészítése: Két deci olajba belekeverünk hat gerezd, nagyon pépesre összezúzott fokhagymát, valamint egy teáskanál sót;

Vöröshagymás olajhoz 
Elkészítése: Két deci olajba keverünk egy közepes fej megtisztított és fokhagymaprésen át-nyomott vagy ledarált vöröshagymát, valamint egy teáskanál sót;

Kapros olajhoz 
Elkészítése: Két deci olajba keverünk három csokor, nagyon jól megmosott és lecsurgatott, majd finomra vágott zöld kaprot és egy teáskanál sót;

Borsos olajhoz 
Elkészítése: Két deci olajba keverünk egy teáskanálnyi törött fekete borsot és ugyanennyi sót;


Olaszos olajhoz
Elkészítése: Két deci olajba keverünk egy teáskanálnyi apróra vágott rozmaringot, egy teáskanálnyi apróra vágott bazsalikomot és egy teáskanálnyi kakukkfüvet, valamint egy teáskanálnyi sót;

Korianderes olajhoz 
Elkészítése: Két deci olajba keverünk egy teáskanálnyi őrölt koriandermagot és egy teáskanálnyi sót;


Mustáros olajhoz 
Elkészítése: Két deci olajba belekeverünk két evőkanálnyi mustárt és egy teáskanálnyi sót.


Gyömbérolaj 
Elkészítési idő: 20 perc + 4-5 nap érlelés
Hozzávalók: 1 kis gyömbérgyökér, 1/2 l olívaolaj 
Elkészítése: A gyömbért kis darabokra vágjuk, és az olajjal együtt egy üvegbe tesszük, és 4-5 napig állni hagyjuk. Naponta megkóstoljuk, hogy megfeleljen az egyéni ízlésnek. Azután a gyömbérdarabokat kivesszük az olajból, mert ha túl sokáig áll az olajban, túl erőssé válhat.


Illatos olaj 
Elkészítés: 20 perc + 8 nap érlelés
Elkészítése: 5 borókabogyót, 2 babérlevelet, 2 szegfűszeget, 10 szem fekete borsot, fél citrom szárított héját 5 deci olívaolajba áztatunk.  8 nap múlva leszűrjük. Pecsenyékhez, vadasokhoz, de pirított kenyérre is kiváló.


Paprikaolaj 
Hozzávalók: Csípős paprika („kutyapöcsű” vagy „macskapöcsű”) olaj, só 
Elkészítése: A paprikák magházas végét levágom, majd mindegyiket hosszában félig felhasítom. Az üveg aljára egy kávéskanálnyi sót teszek, majd a paprikákkal lazán feltöltöm az üveget. Kicsit összerázom, majd az üveget olajjal feltöltöm. Két hét érlelés után már használható. Elsősorban olyan ételekhez használjuk (pörkölt, pincepörkölt, stb.), melyekhez a hagymát dinsztelni kell. Az olajat a dinsztelőolajhoz öntjük. A mennyiséggel nagyon vigyázzunk, mert rettenő csípős!


Provence-i fuvallat 
Elkészítési idő: 20 perc + 3-4 hét érlelés
Elkészítése: 3-3 ágacska rozmaringot, levendulát, bazsalikomot, zsályát és kakukkfüvet vízzel jól leöblítjük, megszárítjuk, majd egészben, üvegbe tesszük. 5 deci, lehetőleg hidegen sajtolt olajat öntünk rá.  Legalább 3 hétig érleljük. Főleg mediterrán jellegű fogásokhoz, tésztákhoz, salátákhoz, halakhoz illik.




Rozmaringolaj 1. 
Elkészítési idő: 10 perc + 2 hét érlelés
Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 3-4 rozmaring ágacska. 
Elkészítése: A hozzávalókat üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat és lezárás után sötét, hűvös helyen legalább 2 hétig érleljük.


(Mivel friss rozmaringból készítem, így az üveg aljára került 1 ek durvább só)




Rozmaringolaj 2. 
Elkészítési idő: 30 perc + 3 nap érlelés
Elkészítése: 1 citrom, 2 rozmaring ágacska, 5 erős paprika savanyítva, 5 dl. olaj 1 jól meg-mosott citrom héját vékonyan lehántjuk, ügyelve, hogy a fehér bundája ne maradjon rajta. 2 ágacska rozmaring, és 5 lecsöpögtetett savanyított erős paprika társaságában, 5 deci olajjal leöntjük. 3 nap alatt kellemes aromájúvá válik, pizzatöltelék vagy grillen sütött húsok kiváló ízesítője


Vegyes fűszerolaj 
Elkészítési idő: 15 perc + 7 nap érlelés
Hozzávalók: 15 g friss kakukkfű, 10-10 g friss rozmaring és babérlevél, 10 g őrölt fehér bors, egy csipet só, 5 deci olívaolaj 
Elkészítése: A 15 g friss kakukkfű, 10-10 g friss rozmaring és babérlevél apróra vágott keverékét 10 g őrölt fehér borssal és egy csipet sóval 5 deci olívaolajba keverjük. Egy hétig érleljük. Roston sült halakhoz és húsokhoz való.


Zsályaolaj  
Elkészítési idő: 30 perc + 1 hét érlelés 
Hozzávalók: 7 dl napraforgó olaj, 1 csokor (5-6 dkg) zsálya, 3 közepes cső fűszerpaprika. 
Elkészítése: A zsályát megmossuk, leveleit lecsipkedjük, a paprikák szárát levágjuk. Valamennyi hozzávalót üvegbe rakjuk, ráöntjük az olajat. Az üveget lezárjuk, és kb. 1 hétig érleljük.




     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...