2013. április 6., szombat

A citrom tartósítása egyszerűen




Végy 1 kg citromot, amit nem kezeltek vegyszerekkel, tehát a boltban jelezték a pultnál, hogy a héja alkalmas a fogyasztásra.

Keresd elő a Tupperware Julienne Hámozódat. Mosd meg langyos vízzel a citromokat, töröld szárazra és a sárga héját a Julienne Hámozóval fejtsd le.






Az aszalógéped tálcáját takard le konyhai papírtörlővel és terítsd rá vékonyan a citromhéjat. Ez azért kell, hogy ne potyogjon át a réseken a száradó citromhéj.

Kapcsold be a gépet és kb 1-1,5 órát hagyd száradni. Közben nézd meg, nehogy túlszárítsd.

Amennyiben nincs aszalógéped, akkor szépen terítsd ki egy tálcára a citromok héját és akár radiátoron vagy csak simán szobahőmérsékleten száríthatod. Figyelj ilyenkor arra, hogy vékonyan, jóformán szálanként terítsd ki a héjat és többször mozgasd át, nehogy megpenészesedjen!







Most kezdhetjük a citromlé tartósítását.
Ehhez szükségünk lesz a Konyhagyöngye Citromfacsarójára, kis Tálkájára és tetszés szerint valamelyik Tupperware jégkocka készítőre, a Kerek Rugalmas Vágólapra és a TW Szeletelő Késre.

A citromokat kettévágjuk és kifacsarjuk a levüket.








A jégkocka készítőket megtöltjük a citromlével, és betesszük a fagyasztóba.
Mikor megfagyott, kiszedjük a kis citromlé kockákat és egy Fagyasztós Tupperware edénybe tesszük, lezárjuk és visszatesszük a fagyasztószekrénybe. Amikor teához, sütihez szükségünk van citromlére, akkor egyet kiveszünk és használhatjuk is. Akkor is nagy hasznát vesszük, ha egy pohár frissítő limonádéra vágyunk.









A kimaradt citromléből én készítettem egy kancsó limonádét most.










Mire mindezzel végzünk, elkészül a szárított citromhéj is a gépben.




Veszünk egy dupla konyhai papírtörlőt. Egyik felére rátesszük a szárított citromhéjat. A papír másik felét ráhajtjuk és a Nyújtó segítségével tetszés szerintire törjük a citrom héját.

Aki akar készíthet port is belőle, ahhoz mozsárra vagy kávédarálóra lesz szüksége.
Személy szerint én jobban szeretem, ha a süti krémjében érzem a kis citrom héj darabkákat, így most csak törtem és nem őröltem meg.










Az összetört citromhéjat egy Picurba tesszük, légmentesen lezárjuk és korlátlan ideig eláll, bármikor szükség van citrom héjra, van mihez nyúlni, ha éppen nincs idehaza friss citromunk, vagy olyat tudunk csak venni, aminek a héja fogyasztásra nem alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...