2014. július 26., szombat

Török fügelekvár

Hozzávalók:
  • 15 db füge 
  • 5 vékony szál rebarbara 
  • 4 ek méz 
  • ½ citrom leve 
  • ¼ tk kardamom mag (ha nincs, akkor mézes sütemény fűszerkeverék 1 tk)
  • 1 tasak Bourbon vaníliás cukor 
  • 2 ek rózsavíz 
  • 1 dl víz

Elkészítés:
A fügét és a rebarbarát megmossuk, apróra vágjuk. Belerakjuk egy kisebb lábosba, rácsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a mozsárban finomra tört kardamom magot, a citrom levét és a vizet.

Lassú tűzön főzzük, míg a füge megpuhul és kezd szétesni, és az egész jól besűrűsödik. 

Ezután hozzáadjuk a rózsavizet, azzal is forraljuk még 5 percig.

Tisztára mosott kicsi üvegekbe tesszük.
A lekvár az üvegekbe töltés alatt folyamatosan a tűzön legyen, hogy ne hűljön ki. Mikor egy üveg megtelt, azonnal lezárjuk és fejre állítjuk.

Sorban így teszünk minden üveggel és mindegyiket legalább 5 percig fejre állítva hagyjuk.

Visszaforgatás után mehetnek is a végleges helyükre.

Semmi dunsztolgatásra nincs szükségünk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...