Hozzávalók:
- 15 db füge
- 5 vékony szál rebarbara
- 4 ek méz
- ½ citrom leve
- ¼ tk kardamom mag (ha nincs, akkor mézes sütemény fűszerkeverék 1 tk)
- 1 tasak Bourbon vaníliás cukor
- 2 ek rózsavíz
- 1 dl víz
Elkészítés:
A fügét és a rebarbarát megmossuk, apróra
vágjuk. Belerakjuk egy kisebb lábosba, rácsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a
vaníliás cukrot, a mozsárban finomra tört kardamom magot, a citrom levét és a
vizet.
Lassú tűzön főzzük, míg a füge megpuhul és kezd szétesni, és az egész jól besűrűsödik.
Ezután hozzáadjuk a rózsavizet, azzal is forraljuk még 5 percig.
Tisztára mosott kicsi üvegekbe tesszük.
A lekvár az üvegekbe töltés alatt
folyamatosan a tűzön legyen, hogy ne hűljön ki. Mikor egy üveg megtelt, azonnal
lezárjuk és fejre állítjuk.
Sorban így teszünk minden üveggel és
mindegyiket legalább 5 percig fejre állítva hagyjuk.
Visszaforgatás után mehetnek is a végleges
helyükre.
Semmi dunsztolgatásra nincs szükségünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése