A zsályával
és hagymával ízesített húspogácsákat a különlegesen finom stilton sajttal
együtt tésztabatyuban sütjük meg.
Hozzávalók:
- 550 g darált sertéshús
- 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 ek finomra vágott friss zsálya vagy 1 kávéskanál szárított zsálya
- 80 g fehér vagy barna zsemlemorzsa
- 1 tojás felverve
- 1 mk só
- frissen őrölt feketebors
- 120 g stilton sajt kockára vágva
- 600 gr vajastészta
Vajastésztához:
- 2 csipet só
- 350 g liszt
- 170 g kemény vaj vagy margarin
- 2 db tojás
- 4-6 ek hideg víz
Elkészítés
Húspogácsák:
Egy tálban
dolgozzuk össze a húst a hagymával, zsályával, zsemlemorzsával, tojással,
sóval, borssal.
Osszuk el 8
felé, tegyünk a közepére egy kocka sajtot, hajtsuk rá a húst a sajtra és
formáljunk belőle pogácsákat.
Tészta:
A lisztet és
a sót szitáljuk egy tálba és morzsoljunk hozzá annyi zsiradékot, hogy a keverék
finomra darált zsemlemorzsához legyen hasonló.
A liszt közepében
készítsünk egy mélyedést. Üssük bele a tojást és tegyünk bele 4 kanál vizet.
Késsel keverjük el úgy, hogy kemény tésztát kapjunk, és ha kell, adjunk hozzá
még vizet.
Borítsuk ki
enyhén lisztezett deszkára és gyengén gyúrjuk 1 percig. Ezután használhatjuk
is.
Ha többet
készítünk, akkor fóliába csomagolva 2 napig eláll a hűtőben is.
Enyhén
lisztezett gyúrólapon sodorjuk ki a tésztát. Vágjunk ki belőle 8 db 20 cm
átmérőjű kerek lapokat.
Mindegyik
közepére tegyünk 1-1 húspogácsát.
Bevizezett
ecsettel kenjük be a tészta szélét, csomagoljuk bele a húst, és a tészta
széleit jól nyomkodjuk össze. A megmaradt tésztát gyúrjuk újra össze, sodorjuk ki és kis levél vagy bármilyen formát szaggassunk belőle. Bevizezzük a kis díszeket és ráragasztjuk a batyukra.
Tepsire
tegyünk sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot, tegyük rá a batyukat, kenjük meg
felvert tojással vagy tejjel, és 220 fokra előmelegített sütőben süssük 20
percig, majd 190 fokon még 15-20 percig.
Vegyes
salátával tálaljuk.
Megjegyzés: Én kisebbeket készítettem, tehát
nem 8, hanem 12 db lett belőle.
Amit nem
sütöttem meg, azt egy alufóliával bélelt tálcára tettem, és lefagyasztotta,
Mikor másnapra átfagyott, dobozba tettem, így ment a végleges helyére a
fagyasztóban.
Amikor
legközelebb meg akarom sütni, akkor kiveszem, megkenem tojással és sütöm.
2 hónapig
tartható el a fagyasztóban.
Aki nem
szereti a Stilton sajtot, az nyugodtan használjon trappistát (én is ezzel
készítettem), így is nagyon finom, vagy ha épp van odahaza, akkor a füstölt
Karaván sajt is jó.
Stilton sajt
Az egyetlen
"világhódító" angol sajtot, a stiltont kizárólag Leicestershire-ben,
Nothinghamshire-ben és Derbyshire-ben készítik. Védett márkajegye csak a kék
stiltonnak, a nagy cilinder formájú sajtnak van. Krémes állagú, sárgás színű és
egyenletesen átszövi a penicillium roqueforti nevű penészgomba törzseinek
kékeszöld erezete. A fehér stilton morzsálódós és enyhe zamatú, nincsenek benne
kék penész erek, íze mégis félreismerhetetlen. A Stiltoni Sajtmesterek
Egyletének mindössze hét tagja van.
A London és
York közötti országút mentén fekvő kis faluról kapta nevét a stilton. Ez az
összes kék erezetű angol sajtok legkiválóbbika, és az angolok öntudatosan azt
tartják, hogy ugyanolyan jó, mint a francia roquefort vagy az olasz gorgonzola.
A stilton halványsárgás
árnyalatú, erős, zöldeskékes penésszel bevont sajt. Kérge sötét és ráncos,
zamata fűszeres. (A kevésbé érlelt, melyben még nem fejlődött ki a kék erezet,
a fehér stilton.) Az ínyencek portói bort isznak hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése