2016. március 6., vasárnap

Húspogácsák batyuban

A zsályával és hagymával ízesített húspogácsákat a különlegesen finom stilton sajttal együtt tésztabatyuban sütjük meg.

Hozzávalók:
  • 550 g darált sertéshús
  • 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 ek finomra vágott friss zsálya vagy 1 kávéskanál szárított zsálya
  • 80 g fehér vagy barna zsemlemorzsa
  • 1 tojás felverve
  • 1 mk só
  • frissen őrölt feketebors
  • 120 g stilton sajt kockára vágva
  • 600 gr vajastészta

Vajastésztához:
  • 2 csipet só
  • 350 g liszt
  • 170 g kemény vaj vagy margarin
  • 2 db tojás
  • 4-6 ek hideg víz

Elkészítés
Húspogácsák:
Egy tálban dolgozzuk össze a húst a hagymával, zsályával, zsemlemorzsával, tojással, sóval, borssal.
Osszuk el 8 felé, tegyünk a közepére egy kocka sajtot, hajtsuk rá a húst a sajtra és formáljunk belőle pogácsákat.

Tészta:
A lisztet és a sót szitáljuk egy tálba és morzsoljunk hozzá annyi zsiradékot, hogy a keverék finomra darált zsemlemorzsához legyen hasonló.
A liszt közepében készítsünk egy mélyedést. Üssük bele a tojást és tegyünk bele 4 kanál vizet. Késsel keverjük el úgy, hogy kemény tésztát kapjunk, és ha kell, adjunk hozzá még vizet.

Borítsuk ki enyhén lisztezett deszkára és gyengén gyúrjuk 1 percig. Ezután használhatjuk is.

Ha többet készítünk, akkor fóliába csomagolva 2 napig eláll a hűtőben is.
Enyhén lisztezett gyúrólapon sodorjuk ki a tésztát. Vágjunk ki belőle 8 db 20 cm átmérőjű kerek lapokat.

Mindegyik közepére tegyünk 1-1 húspogácsát.

Bevizezett ecsettel kenjük be a tészta szélét, csomagoljuk bele a húst, és a tészta széleit jól nyomkodjuk össze. A megmaradt tésztát gyúrjuk újra össze, sodorjuk ki és kis levél vagy bármilyen formát szaggassunk belőle. Bevizezzük a kis díszeket és ráragasztjuk a batyukra.

Tepsire tegyünk sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot, tegyük rá a batyukat, kenjük meg felvert tojással vagy tejjel, és 220 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd 190 fokon még 15-20 percig.
Vegyes salátával tálaljuk.

Megjegyzés: Én kisebbeket készítettem, tehát nem 8, hanem 12 db lett belőle.
Amit nem sütöttem meg, azt egy alufóliával bélelt tálcára tettem, és lefagyasztotta, Mikor másnapra átfagyott, dobozba tettem, így ment a végleges helyére a fagyasztóban.
Amikor legközelebb meg akarom sütni, akkor kiveszem, megkenem tojással és sütöm.
2 hónapig tartható el a fagyasztóban.
Aki nem szereti a Stilton sajtot, az nyugodtan használjon trappistát (én is ezzel készítettem), így is nagyon finom, vagy ha épp van odahaza, akkor a füstölt Karaván sajt is jó.


Stilton sajt
Az egyetlen "világhódító" angol sajtot, a stiltont kizárólag Leicestershire-ben, Nothinghamshire-ben és Derbyshire-ben készítik. Védett márkajegye csak a kék stiltonnak, a nagy cilinder formájú sajtnak van. Krémes állagú, sárgás színű és egyenletesen átszövi a penicillium roqueforti nevű penészgomba törzseinek kékeszöld erezete. A fehér stilton morzsálódós és enyhe zamatú, nincsenek benne kék penész erek, íze mégis félreismerhetetlen. A Stiltoni Sajtmesterek Egyletének mindössze hét tagja van.
A London és York közötti országút mentén fekvő kis faluról kapta nevét a stilton. Ez az összes kék erezetű angol sajtok legkiválóbbika, és az angolok öntudatosan azt tartják, hogy ugyanolyan jó, mint a francia roquefort vagy az olasz gorgonzola.
A stilton halványsárgás árnyalatú, erős, zöldeskékes penésszel bevont sajt. Kérge sötét és ráncos, zamata fűszeres. (A kevésbé érlelt, melyben még nem fejlődött ki a kék erezet, a fehér stilton.) Az ínyencek portói bort isznak hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...