2016. március 20., vasárnap

Puding kocka

Hozzávalók
Tészta:
  • 2 db tojás
  • 2 ek. olvasztott méz
  • 10 dkg porcukor (kristály is tökéletes)
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj (vagy margarin)
  • 40 dkg finomliszt
  • 0,5 tk. szódabikarbóna

Krém:
  • 5 dl tej
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj (vagy margarin)

Csokoládémáz:
  • 10 dkg vaj (vagy margarin)
  • 20 dkg porcukor (nem jó a kristálycukor itt)
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek. lobogó forró víz 

Elkészítés:
Az egész tojásokat kikeverjük a cukorral, sóval és a mézzel. A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát.

A kikevert cukros tojáshoz adjuk a lisztet. A vajat kissé megolvasztjuk, de nem forrósítjuk és azt is hozzáadjuk.

Jól összegyúrjuk, majd 3 részre osztjuk.

3 lapot nyújtunk belőle, amit zsírozott, lisztezett tepsi hátán halványra sütünk 170 - 180 fokosra előmelegített sütőben.


Figyelem, nagyon hamar elkészül, vigyázni kell, nehogy elégjen vagy kiszáradjon a tészta.

Hagyjuk a tésztákat teljesen kihűlni.

A krémhez a tejjel kikeverjük a pudingporokat és jó sűrűre megfőzzük.

Mikor sűrű, levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a cukrot. A pudingot is teljesen kihűtjük.

A margarint habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk, amivel szép sima krémmé keverjük.

Az alsó lapra a krém fele kerül. Rátesszük a második lapot a fehér krémre.
A másik rész krémünkbe belekeverjük a kakaóport, ez kerül a második lapra. A harmadik lappal lezárjuk a sort.

Kicsit megnyomkodjuk a süteményt, de óvatosan, nehogy a lapok eltörjenek.

Elkészítjük a csokoládémázat.
A porcukrot a kakaóporral elvegyítjük, a csomókat jól szétnyomkodjuk, ha van a porcukrunkban.

A vajat épp csak megolvasztjuk, nem forrósítjuk fel. Amikor teljesen felolvadt, hozzáadjuk a kakaós cukrot, és szép simára elkeverjük.

Közben vagy a tűzhelyen, vagy vízforralóban vizet forralunk fel (nem jó a csapból jövő meleg víz).

Mikor szép sima a csoki mázunk, hozzáadjuk a lobogó forró vizet, és jól elkeverjük.

Azonnal a süteményre kenjük. Gyorsan köt, igyekezzünk vele.


Amikorra a csokoládémáz teljesen megköt (1-2 óra), a tészta is megpuhul. Tehát ha estére várunk vendégeket, ráérünk délelőtt elkészíteni ezt a süteményt, nem kell várni 1 napot ahhoz, hogy puha legyen a tésztája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyömbérszirup

  Hozzávalók:   1 üveghez: 250 g gyömbér 750 g cukor 2 db citrom kifacsart leve 450 ml víz Elkészítés: A tisztított gyömbért k...