Alaprecept:
- ½ kg pulykamell darálva,
- 20 dkg zsírszalonna darálva
- 9 g só,
- 2 g pácoló só,
- ½ dl víz,
- 2 g porcukor
Pulyka sonka további hozzávalói:
- ½ kg pulykamell kockára vágva
- ½ ek kakukkfű őrölve (nyáron megszárítottam a kakukkfüvet, majd finomra őröltem egy részét kávédarálóban)
- ½ mk őrölt bors
- ½ mk gyömbér
- ½ mk őrölt fehér bors
- 1 jó késhegynyi citrom bors
- 4 ek házi disznózsír
- 2 nagy gerezd fokhagyma átnyomva
Elkészítés:
Az összes fűszert, ami a
hozzávalóknál van, elkeverjük a vízben.
Késes aprítóba tesszük a
darált húst (gép leírása szerinti mennyiséget egyszerre), hozzáadjuk a fűszeres
vizet és a zsírt.
Pépesre daráljuk. Jó
ragacsos masszának kell lennie.
A húspépet hozzáadjuk a
húskockákhoz. Jól összedolgozzuk a kettőt.
A kész sonka alapot
beletöltjük a sonkaprésbe. Minden réteget jól megnyomkodunk, hogy ne maradjon a
hús között levegő.
Mikor megtelt a prés,
rátesszük a tetejét.
Minimum 24 órára hűtőbe
tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap egy megfelelő magasságú fazékba állítjuk a sonkaprést, beletesszük a hőmérőt az erre kialakított helyre, és feltöltjük a fazekat vízzel.
A víz addig kell, hogy
érjen, amíg a présünk meg van töltve. Erre ügyeljünk főzés közben is mindig.
Feltesszük a tűzhelyre a
fazekat.
A vizet 80 fokig
melegítjük és ezen a hőfokon tartjuk 2 órán át. (Semmiképpen sem lehet melegebb
a víz 80 foknál)
Amikor letelt a 2 óra,
akkor a prést hideg víz alatt lehűtjük, kivesszük belőle a kész sonkát.
Mikor
kihűlt hűtőbe tesszük.
Másnap szépen szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése