2019. április 8., hétfő

Töltött, fonott kalács - Ostoros kalács



Hozzávalók
Tészta:
  • 60 dkg liszt
  • 3 egész tojás
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő vagy 1 cs. szárított élesztő
  • 2 ek. étolaj

Krém:
  • 3 ek. kakaópor
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 25 dkg porcukor

Kenéshez:
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek. tej
  • 2 kávéskanál porcukor


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a kelesztőben összekeverjük, dagasztjuk. Én ezt a műveletet robotgéppel végzem.

Ha friss élesztőt használunk, akkor azt természetesen kis cukros, langyos tejben megfuttatjuk. A tejet megmelegítjük, és úgy tesszük a tésztához.

Kb. 20 perc alatt megkel a tészta. Ekkor átdolgozzuk, és újra kelesztjük.

A megszokott kelt tésztákhoz képest ez jóval hígabb állagú lesz!

Míg a tészta kel, elkészítjük a krémet.
A puha margarint keverőtálba tesszük, és robotgéppel kikeverjük a margarint. 

Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. Sima krémmé keverjük. A végén hozzáadjuk a kakaóport és ezzel is jól kikeverjük.

A kenéshez a tojást szétválasztjuk és csak a sárgáját használjuk fel, amit kikeverünk a cukorral és a tejjel.

Mire ezekkel végzünk a tésztánk meg is kelt.

Lisztezett nyújtólapra tesszük. Valamivel bővebben kell liszteznünk a gyúrólapunkat, mert ragadósabb a tésztánk a szokásosnál.
6 rudat vagy cipót formázunk a tésztából.

Téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a csoki krémmel, majd feltekerjük, félretesszük és sorban mind a 6 tésztát nyújtjuk, kenjük, tekerjük.

Ha meg vagyunk mindegyikkel, akkor 3-3 rudat összefonunk.

Margarinnal kikenjük tepsit, és egymás mellé beletesszük a két fonatunkat.

Megkenjük a tetejüket a kikevert tojással, és 200 fokon sütjük kb. 30 percet.
Sütő és tűzhely függő az idő.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyömbérszirup

  Hozzávalók:   1 üveghez: 250 g gyömbér 750 g cukor 2 db citrom kifacsart leve 450 ml víz Elkészítés: A tisztított gyömbért k...