Eredeti recept:
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 500 g eper
- 2 ek citromlé
- 150 g cukor
- 400 ml tejszín
- 4 tojássárgája
Elkészítés:
Megmossuk
az epret, leszárítjuk és megtisztítjuk.
A
citromlével és a cukor felével egy tálba tesszük és pürésítjük.
A maradék
cukrot a tojássárgájával világos, habos állagúvá keverjük.
A tejszínt
keményre felverjük.
Belekeverjük
az eperpürét, majd a cukros tojássárgáját is.
Fagylaltgépben fagyasztjuk vagy 5 órára a
fagyasztóba helyezzük, néha átkeverjük alaposan.
Adagonként
kb. 560 kcal (2340 kJ)
Fehérje 7 g
Zsír 38 g
Szénhidrát
49 g
Forrás: Fagylaltok & Sörbetek című könyv
Leegyszerűsítve:
A tejszín kivételével mindent a turmixgépbe tettem, jó eldolgoztam.
A tejszínt robotgéppel felvertem.
Az epres pürét a tejszínhez kevertem, de úgy, hogy átengedtem szűrőn, így a magok nem kerültek a fagylaltba.
Kézzel jól összevegyítettem.
A fagylalt gépet összeszerelte, elindítottam, 20 percre beállítottam, és az adagolónyíláson belekanalaztam a fagyi alapot.
Aki szeretne eperdarabokat is tenni a fagylaltba, az a fagyasztás vége előtt 5 perccel az adagolónyíláson dobálja bele a fagyiba a feldarabolt epret.
Mikor kikapcsol a gép, levesszük a tetőt. A keverőlapát a fagyiban marad, azt óvatosan kivesszük és lekotorjuk róla a fagylaltot.
Poharakban, tölcsérekben, ostya tálkákban kínáljuk, díszítés ízlés szerint.
Megjegyzés: ez a mennyiség 4 felé osztva fér a
gépbe. Amit nem fagyasztunk le, adagonként dobozban, vagy dunsztos üvegben a hűtőben tároljuk, de pár nap alatt készítsük el a fagylaltot. Vagy készítsünk csak negyed vagy fél adagot el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése