2019. június 8., szombat

Rumtopf – Rumos fazék
A Rumtopf egy német eredetű rumos kompót, amely úgy készül, hogy egy kb. 5 literes üvegbe vagy mázas cserépedénybe a nyár és az ősz minden gyümölcséből tesznek egy adagot rummal és cukorral keverve. Októbertől aztán hagyják érni karácsonyig, ekkorra készül ugyanis el a rendkívül jó ízű kompót, amit aztán süteményekhez, krémekhez stb. adhatunk. Akár a következő nyárig is eltartható, már persze akkor, ha nem járunk rá folyamatosan. Sok helyen még fagylaltot is készítenek belőle.
A rumos fazékba hagyományosan először az eper kerül bele, majd folytatjuk a sort: cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, málna, szeder, áfonya, szilva, szőlő, narancs, ananász (friss), stb.

Elkészítése:
Bármilyen gyümölcsöt is teszünk bele éppen, a fele mennyiségű cukrot szórjuk rá (pl. fél kiló gyümölcsre 25 dkg-ot) majd töltsük fel min. 54 %-os rummal, hogy jól befedje a gyümölcsöket.

A következő alkalmakkor már nem kell olyan sok rum, mert a gyümölcs is enged levet, de nagyon fontos, hogy a rumos lé teljesen befedje a gyümölcsöket. Tehát minden új adag gyümölcsre fele annyi cukor és rá a rum. mentsük, ami menthető.

Kéthetente ellenőrizd a rumtopfot, mert a pezsgés és a habzó foltok megjelenése, a nemkívánatos erjedés beindulását jelzi. Ilyenkor kóstold meg, és ha még nincs rossz íze, akkor megmentheted.

Szedd le a habot, majd önts az edénybe 5 literre számítva 2-2,5 dl 96%-os tiszta szeszt (patikából). Azonnal megállítja az erjedést, és folytathatod az eltevést. Csak tiszta műanyag vagy fa kanállal nyúljunk az edénybe, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását. 

Sötét, hűvös helyen tároljuk, így a kísértést is könnyebben elkerüljük, hogy már előre nassoljunk belőle.

Első nap: 2019.06.08.
11 dkg eper,
16 dkg piros ribizli,
135 g cukor,
rum, 7 dl rum rámentNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyömbérszirup

  Hozzávalók:   1 üveghez: 250 g gyömbér 750 g cukor 2 db citrom kifacsart leve 450 ml víz Elkészítés: A tisztított gyömbért k...