2013. július 22., hétfő

Kajszi Chutney

Még mindig akad barack a fán, így úgy döntöttem, kipróbálom a chatney-t én is. Sokat olvastam róla, láttam ismerőseim receptjeit, képeit róla, de elképzelni sem tudtam, hogy milyen is lehet valójában. Láttam üzletek polcain is, de még nem mertem vásárolni soha, mivel ismeretlen volt számomra.
Ma az utolsó adag barack szedésekor, vagyis igazából a hétvégén úgy döntöttem, kipróbálom, lesz, ami lesz alapon. Gondoltam, ha még sem ízlik majd, akkor nem könyvelem el veszteségnek. Több is veszett már Mohácsnál, tartja a mondás.
Még az előkészítésénél is kétkedő voltam, de ez megváltozott a készítés során.
Azok az illatok és az az íz! Hát lehet a kedvenceim közé kerül?

Kicsit böngészve a neten, utána is olvasgattam:

A chutney az indiai konyha egyik alapétele, amit az angolok a gyarmatosítás során Európa- majd világszerte népszerűsítettek. Nem hiába lett közkedvelt, hiszen elkészítése egyszerű és változatos, felhasználása sokoldalú. A házilag készített chutney-nál pedig valóban nincs finomabb..

Eredete

A chutney voltaképpen egy darabos fűszeres lekvár, általában gyümölcs alapú, de sokszor zöldségeket is tartalmaz. Indiában még a mai napig minden étkezés előtt frissen készül, és nem tartalmaz tartósító közeget, mint az európai változata. Az angolok ecettel és citromlével kombinálták, ezáltal napokig, sőt hetekig fel lehetett használni.

Angol és indiai éttermekben, receptekben sokszor lehet találkozni a chutney, relish és pickle szavakkal, amelyek sokszor ugyanarra az ételre vonatkoznak. Mi a különbség közöttük? Sajnos nincs erre a kérdésre egyértelmű válasz – talán a következő magyarázat kissé világosabbá teszi a minimális eltérést közöttük:

Sok kulináris szakértő szerint a chutney mindig gyümölcsből készül, a relish zöldségekből. Mások szerint ez nem így van, mert Indiában népszerű a zöldséges chutney is – ez általában főzött étel, míg a gyümölcs alapú chutney nyers alapanyagokkal dolgozik (mint a dél-amerikai salsa).

A pickle viszont nyers, apróra vágott zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények olajjal elkevert sós vagy ecetes vízben való pácolása. Levegőmentesen tárolva a savas pác meggátolja a baktériumok elterjedését, míg az olaj tartósítószerként viselkedik.

A relish valójában a pickle befőzött változata.

Chutney készítése

Európában és Észak-Amerikában a chutney általában gyümölcs darabok, cukor, ecet keveréke, amit tűzhelyen lekvár-sűrűségre redukálunk, majd üvegekbe töltjük. Az eljárása valójában hasonlít a befőzéshez, de általában adunk hozzá sót, hagymát, fokhagymát, gyömbért, chilit és egyéb fűszereket is, azaz az eredmény nem egy tipikus lekvár, hanem egy darabos édes-savanyú- fűszeres sűrű lekvár.

Felhasználás

Az indiai konyhában a chutney-t és a picklet-t általában indiai ételek mellé tálalják és előételként (mint a mártogatóst) poppadommal. Az angolok maradék hideg húsokkal és sajtokkal is fogyasztják, nyáron grillezett húsok mellé is. Továbbá felhasználhatók salátákban, szendvicsekben is, de akár parti falatok dekorációjaként is.

Tárolás

A chutney-t mindig hűvös helyen vagy hűtőszekrényben tároljuk, lehetőleg légmenetesen zárható, sterilizált üvegben vagy agyagedényben – kerüljük a műanyag és fém palackokat (lásd egészséges konyha)!

/Forrás: tutitippek.hu/

Kajszi chutney

Hozzávalók:

  • 2 kg kajszibarack
  • 20 dkg méz
  • 10 dkg mazsola
  • 2 kis chili paprika
  • 1 kk. gyömbérpor
  • 1 kk. mustármag
  • 1 kk. curry por
  • 1 kis darabka fahéj
  • 2 dl Tokaji fehér borecet furmintból
Elkészítés:
A barackot megmossuk, kimagozzuk, és kockákra vágjuk.
Beletesszük a 7, 5 l-es Mesterszakács Füles Főzőedénybe. Hozzáadjuk az összes hozzávalót, elkeverjük és félretesszük pihenni. Addig pihentetjük, amíg elmossuk és csírátlanítjuk a kis üvegeket, és tetejüket. Ez max. fél óra, de lehet annyi sem volt.

Feltesszük a chutney-t főzni. Felforraljuk és mérsékelve a hőfokot, lassan főzzük. Közben néha megkeverjük.
30 perc főzés elegendő ahhoz, hogy a barack megpuhuljon, de semmiképpen se essen széjjel mind. Legjobb a félérettnél kicsivel érettebb barack, de nem baj, ha van közte puha is. Így lesz krémesen darabos az egész.

Miután elkészült a chatney a csírátlanított üvegekbe tesszük, lezárjuk, és 5 percre, fejre állítjuk az üvegeket.








Ezután megforgatva száraz dunsztban hűtjük ki, majd mehetnek a helyükre. Ez 1 nap általában.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...