A
hagyományos magyar konyha egyik jellegzetes húsfélesége a sertéskaraj.
Leggyakrabban rántva készítjük el, mert igen gyorsan kiszárad, és a cipőtalpra
hasonlító lesz, ha nem figyelünk oda.
Pedig grillezve is nagyon finom, csak egy kis trükköt kell
beiktatni az előkészítéshez, mégpedig a vákuum alatti főzést! Sous vide - el
előkészítve a hús szaftos és porhanyós lesz, de a grillezett húsok füstössége
is megmarad.
Hatvan
fokon tökéletesen átfő a hús, minden íz anyagot magába szív, és már csak az a
dolgunk, hogy rövid ideig magas hőfokon megpirítsuk mindkét oldalát a sültnek.
Ehhez az ételhez csak friss sertéskarajt szabad használni. A boltban nézzük
meg, hogy a hús "nedves"-, a színe világos rózsaszín legyen. A hús
nagyjából 2 óra alatt éri el a megfelelő állagot, ezért tervezzük úgy az
ebédet, hogy a húsok a leves elfogyasztásának időpontjára készüljenek el.
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéskaraj
- 1 ek paprika
- 1 kk bors
- 2 kk fokhagymapor
- 1 kk borsikafű
- 1 kk tengeri só
- 3 ek zsír
- 8 db vékonyra szeletelt bacon szalonna (készre készítésnél kell majd)
Elkészítés:
A húst
mossuk meg alaposan, majd konyhai papírtörlővel szárítsuk meg a felületét.
A
fűszereket keverjük össze alaposan. Én most a mozsárban kevertem össze.
A húsok
mindkét oldalát szórjuk meg a fűszerkeverékkel.
Helyezzük
vákuum tasakba a fűszeres sertéskarajokat.
Tegyünk
minden húsra egy kevés zsírt.
Nyomkodjuk
meg a tasakot, hogy a zsír elterüljön a húsokon.
Vákuumozzuk
le a tasakot, majd forrasszuk le.
Állítsuk a
sous vide készüléket 60 °C – ra, vagy állítsuk be a befőzőautomatát.
Helyezzük a
sous vide fürdőbe, befőzőautomatába 2 órára.
A
befőzőautomatánál én úgy csinálom, hogy a gép rácsára helyeztem 2 csomagot.
Erre tettem egy fém rácsot, amire rátettem a másik csomagot. Elkezdtem
feltölteni az automatát, de úgy láttam, hogy lebegni fognak a felső csomagok a
vízben, ami nem jó. Így tettem rájuk még egy rácsot, a rácsra pedig nehezéknek
2 7.2-es üveget vízzel megtöltve.
A
befőzőautomata 120 percig van időzítővel ellátva, tehát az pont 2 óra, Így az
épp jó nekünk most.
Amikor lejárt
a gép a vákuum tasakot vegyük ki a fürdőből. Ha nem használjuk fel azonnal,
akkor gyorsan le kell hűteni jeges vízben és mehet a hűtőbe vagy akár a
fagyasztóba is felhasználásig.
Felhasználáskor:
Vágjunk le
az egyik sarkából egy részt és öntsük ki a tasakban lévő húslét (erre most nem
lesz szükségünk)
Vegyük ki a
húsokat és töröljük szárazra konyhai papírtörlővel
Grillrácson,
vagy tepsiben zsíron pirítsuk meg pár perc alatt a húsokat és a bacon
szalonnát, majd azonnal tálaljuk.
Én most 8 szeletet készítettem el, kettesével vákuumozva, mivel általában ketten vagyunk a kislányommal itthon.
A szuvidolás után most gyors lehűtés, majd fagyasztás fog következni. Mikor majd elkészítem, akkor természetesen hozom az elkészült lesütött húsról is a képet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése