2020. november 25., szerda

Krumpli berét

 

Hozzávalók:

  • 2 nagy tenyérnyi krumpli
  • 1 db tojás
  • 1 ek liszt
  • bors
  • fokhagyma (opcionális)

Elkészítés:

A krumplit meghámozom és nyersen lereszelem.

Hozzáadom a tojást, lisztet, fűszereket, jól összekeverem.

Serpenyőben olajat vagy zsírt forrósítok. 1 evőkanálnyit a forró zsiradékba teszek, kicsit ellapítom és mindkét oldalát szép pirosra sütöm.


Szerintem nincs még egy olyan étel, aminek min.70 neve van.

Hogy is hívják? Mindenhol másképpen.

bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, borzaska, bramborák, buhi, cicedli, cicege, cincogó, cinke, derrentyű, egérke, enge-menge, görhöny, hadi, hadirántotta, harula, hlebcsánka, hremzli, Kartoffelpuffer, kremzli, krumplibaba, krumplifasírt, krumplilepény, krumplimálé, krumpliplacki, krumpliprósza, krumplitócsni, krumplis tócsni, lapcsánka, lapcsinka, latke, lapotya, lapótya, lapotyka, lepcsák, lepcsánka, lepkepotyi, leppalacsinta, mackó, macok, macskanadrág, matutka, matyutyka, medvetalp, nist, pacsa, pacsni, placki, prósza, recsege, reszelt krumplis, röstiburgonya, rösztike, siligó, sisznyi, smacog, sündisznó, süni, szisznyi, tocsi, tócsi, tocsnyi, tócsni, tócsnyi, toksa, vakhús.

2020. április 22., szerda

Óriás vajaskifli




Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt (BL55)
  • 5 dkg lágy vaj vagy margarin
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl langyos tej körülbelül
  • 1,5 teáskanál só körülbelül
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás a kenéshez vagy csak tejjel lekenni

Elkészítés:
A hozzávalókat és a nagy robotgépemmel dagasztottam meg. Bő 10-12 percig dagasztotta a gép.






Ezután annyi részre osztjuk, amennyi óriás kiflit szeretnénk. Én 7 kiflit és két bagettet készítettem most. Ha normálméretű kiflit szeretnénk, akkor 10-12 felé is oszthatjuk a tésztát.

Minden kis tésztából gombócokat formáltam. Tiszta konyharuhával letakarva 20 percig kelesztettem. 








Ezután kisodortam a gombóckákat úgy, hogy háromszögforma legyen. Már amennyire lehet. 
















Azután a szélesebbik résztől elkezdtem összesodorni a kiflit.








Sütőlapra vagy sütőpapírra sorakoztattam, majd megint letakarva 20 percig kelesztettem.  







Kelés után egy felvert tojással megkentem. Mikor megszáradt a tojás, még egyszer átkentem és mehetett is a sütőbe.





Sütés: alsó + felső 200 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.
Rácsra téve hűtöttem ki.

Kifli bélzete































Bagettek

2020. január 21., kedd

Brokkolikrémleves levesfőzőben készítve



Hozzávalók 2 adaghoz:
  • Kb. 20 dkg mirelit vagy friss brokkoli (2 maréknyi)
  • késhegynyi őrölt fehérbors
  • vegeta
  • 0,5 l víz
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek liszt

Elkészítés:






A brokkolit a fűszerekkel 


















és a vízzel beletesszük a leves készítőbe és elindítjuk a SOUP (leves) programot.













A tejszínben csomómentesre elkeverjük a lisztet.









A második turmixolás után kinyitjuk az adagoló nyílást a tetőn, és a tejszínt hozzáadjuk a leveshez.







Miután kikapcsolt a gép, 






áttöltjük a kész levest egy tálba.









Levesgyönggyel vagy akár vajgaluskával is kínálhatjuk.





2020. január 10., péntek

Lemon curd - Angol citromkrém




Hozzávalók:       
  • 6 db meyer citrom leve és héja
  • 6 db tojás
  • 36 dkg vaj
  • 90 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 csipet só

Elkészítés:





Lereszelem a citrom héját, 







megtisztítom és lassú préssel kicsavarom a levét.









A lereszelt héját összekeverem a kristálycukorral. 






Hozzáadom a keményítőt is. Jól összekeverem.







Egy nagy lábasba beleütöm a tojásokat, 






majd kézi habverővel kicsit felverem. 









Hozzáadom a kristálycukros keveréket.








Felolvasztom a vajat, a cukros tojáshoz öntöm, elkeverem. 




A citrom levét hozzáadom a keverékhez. Alaposan elkeverem. 
A lábast tűzre teszem, majd közepes hőfokon, állandó keverés mellett főzöm a krémet, amíg besűrűsödik és opálossá válik. Amikor már besűrűsödött, alacsony hőfokon főzöm még 1-2 percig.



Forrón jól záródó üvegekbe töltöm a krémet. 






Lezárom az üvegeket, és száraz dunsztba teszem. 








Én erre egy kis hűtőtáskát használok, pont belefért a két üvegem.







A kimaradt krémmel megtöltöttem egy ostyalapot.













2019. december 1., vasárnap

Tangó szelet




Hozzávalók:
Tészta:
  • 76 dkg liszt
  • 4 dkg vaníliás pudingpor (=1 csomag)
  • 40 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1,5 dl tej

Krém:
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1,2 liter tej
  • 16 dkg vaníliás pudingpor (=4 csomag)

Tetejére:
  • Gömbölyű babapiskóta
  • 15 dkg tortabevonó + 5 ek olaj


Elkészítése:




A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 részre osztjuk és 10 perc alatt, 150 fokon, hőlégkeveréssel, tepsi hátulján 3 lapot sütünk belőle.







A margarint a porcukorral összekeverjük. 








A pudingot sűrűre főzzük.







Hozzáadjuk a felfőzött, majd kihűtött pudinghoz a vajas krémet.








A lapok közé és a tetejére is kenünk krémet.







Sorban rátesszük a babapiskótát 





és leöntjük a csoki és olaj keverékével. Én saját készítésű csokimázat használtam.









Hűtőben 1 napig pihentetjük szeletelés előtt.

A sütőlap vagy tepsi mérete:
35×31 cm szilikon sütőlapon sodortam és sütöttem. 30 nagy szelet sütemény lett.

2019. szeptember 17., kedd

Bólyi túrós lepény




Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • ½ cs. sütőpor
  • 22 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 x 5 dkg vaj margarin + a tepsi kikenéséhez (én most Vénusz vaníliás sütőmargarint használtam)
  • 50 dkg túró
  • 2 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a porcukorral és pici reszelt citromhéjjal.
Kétfelé mérjük. Az egyik felébe elmorzsolunk 5 dkg margarint.
Kikenjük jó vastagon margarinnal a tepsit vagy sütőformát. 







Ebbe egyenletesen beleszórjuk a margarinos lisztet.








Rámorzsoljuk a túrót. 







Megszórjuk mazsolával. Aki nem szereti a mazsolát el is hagyhatja vagy lehet pl. aszalt Goji bogyóval helyettesíteni. 






A túróra is szórunk kis citromhéjat, ami lehet szárított is nyugodtan.









Meghintjük a vaníliás cukorral is.








Elosztjuk egyenletesen a liszt-cukor keveréket a túró tetején. 








Ezután a tejjel elkeverjük az egész tojásokat. 

















Ezzel megöntözzük szép egyenletesen az összeállított süteményünket.








Megolvasztunk 5 dkg vajat vagy margarint.









Ezzel szintén meglocsoljuk a süteményt. 








Én el is szoktam óvatosan kenni, hogy mindenhol betakarja a lisztet. 






170 fokosra előmelegített sütőben sütjük tűpróbáig. Azért nem írok időt, mert minden sütő más, és más. A tűpróba a biztos. Ha már nem ragad rá semmi, akkor kész a sütemény. 










Miután kihűlt szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.





Én most ebben a szépséges sütőtálban készítettem el.


Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...