2015. június 7., vasárnap

Kandírozott eper

Hozzávalók:
  • 2 kg eper
  • 1 kg cukor
  • pár darab fahéj

Elkészítés:
Az előkészített epret porcelánedénybe tesszük (nem volt kedvem padlásra menni, így a Tupperware kristálytálam is megteszi).

A cukrot 1 l vízben felforraljuk, darabos fahéjjal ízesítjük, és forrón a gyümölcsökre öntjük.

Az edényt lefedjük, és hűvös helyre tesszük.

Másnap a szirupot leszűrjük, újra felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük.

A műveletet naponta addig ismételjük, amíg a szirup elfogy.

Ezután a gyümölcsöket kristálycukorba meghempergetjük, erős napon szárítjuk vagy aszalógépbe tesszük.

Üvegekbe rakva jól lezárjuk.

Kiegészítésként hozom a napi képeket, hogy láthassátok hogyan fogy a szirup, hogyan lesz egyre jobb az eper.

Tehát a második napon kiszedjük az epret egy szűrővel, áttesszük egy másik tálba addig, amíg a szirupot a fazékba öntjük. Óvatosan bánjunk az eperrel, hogy ne törjön meg.
A szirupot felforraljuk és sűrítjük, vagyis kb. 10-15 percig forraljuk.

Közben visszatesszük az eredeti tálba az epreket. Amikor kész vagyunk a szirup forralásával, megint ráöntjük az eperre és óvatosan bele is forgatjuk, hogy minden oldalon jól érje a szirup a gyümölcsöket. Míg hűl, párszor átforgatjuk és mehet rá a tető és vihetjük vissza a hűvös spájzba.





3. nap csupán 1 cm-rel lett kevesebb a szirup, a tál fehér csíkjához képest. Onnan indultunk.















4. nap: Lassan, de haladunk.
















5. nap


















2 megjegyzés:

  1. Biztos nagyon finom, lehet kipróbálom én is! Úgyis van itthon vagy 8 kiló eper... Bár inkább befőzést terveztem. Mondjuk dzsemfixxel ugye nem is akkora feladat. Már csak az a kérdés, hogy ezek közül melyik receptet válassza: Befőzök.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek a receptek. Bármelyiket is választod, nagyon finomak. Még nekem rengeteg eprem van és a hétvégéig lesz is, bár ebben a nagy melegben egyre gyorsabban érik. Még a likőr pedig nekem is hátra van. :)

      Törlés

Gyömbérszirup

  Hozzávalók:   1 üveghez: 250 g gyömbér 750 g cukor 2 db citrom kifacsart leve 450 ml víz Elkészítés: A tisztított gyömbért k...