2023. április 25., kedd

Bőrös császár forrólevegős fritőzben

 

Hozzávalók:

1,3 kg bőrös császárhús

frissen őrölt bors

frissen őrölt dzsungel bors(opcionális)

kis rozmaring ágacskák

Fokhagymás pasztához:

3-4 gerezd fokhagyma

15 g só

Elkészítés:

A császárhús bőrét bevagdossuk hosszanti és kereszt irányban.

Ezt a felét, tehát a bőrös részt csak sózzuk.


Megfordítjuk, és a húsos oldalhoz használjuk a többi fűszert.

A fokhagymát megpucoljuk, beleaprítjuk a mozsárba, hozzáadjuk a sót és pépesre dörzsöljük.


Ezzel a péppel megkenjük a húst, majd a fűszerekkel is megszórjuk.

Zárható edényben pár napig hűtőben érleljük.


Mikor kész az érlelés,a császárhúst alufóliába csomagoljuk  és így tesszük a VitAir vagy más típusú olaj nélküli fritőzbe.



Több szakaszban sütjük a bőrös császárt.

Első szakasz: 120 fok - 60 perc

Második szakasz: 150 fok - 60 perc

Harmadik szakasz: 170 fok – 30 perc 

A harmadik szakasz után kivesszük a sütőből a becsomagolt császárhúst és hagyjuk pihenni 10-15 percig. Ha szeretnénk, akkor lehet ellenőrizni egy maghőmérővel, hogy megsült-e a húsunk.

Szúrjuk bele a fóliázott húsba maghőmérőt. Minimum 75 fokosnak kell lennie a húsnak, akkor 100%, hogy megpuhult, átsült rendesen.

Tehát pihenjen a hús a fóliában.

Ezután kicsomagoljuk és újabb sütés, pontosabban már csak pirítás jön.


Első körben a húsos felével felfelé tesszük vissza a sütőbe. Most 200 fokon – 10 percig pirítjuk.

Ezután megfordítjuk, hogy a bőrös fele legyen felül és ezt is ropogósra pirítjuk, méghozzá 200 fokon 15 perc alatt.

El is készültünk.

A kisült zsírt kis tálkába vagy üvegbe öntjük és főzésnél felhasználhatjuk.


Az ötletet Szoky konyhájából vettem, de én kicsit eltértem a fűszerezéssel és érleltem pár napig, hogy jól átjárják a húst a fűszerek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...