Hozzávalók:
1,3 kg bőrös
császárhús
só
frissen őrölt
bors
frissen őrölt
dzsungel bors(opcionális)
kis rozmaring
ágacskák
Fokhagymás
pasztához:
3-4 gerezd
fokhagyma
15 g só
Elkészítés:
A császárhús
bőrét bevagdossuk hosszanti és kereszt irányban.
Ezt a felét,
tehát a bőrös részt csak sózzuk.
Megfordítjuk,
és a húsos oldalhoz használjuk a többi fűszert.
A fokhagymát
megpucoljuk, beleaprítjuk a mozsárba, hozzáadjuk a sót és pépesre dörzsöljük.
Ezzel a
péppel megkenjük a húst, majd a fűszerekkel is megszórjuk.
Zárható edényben
pár napig hűtőben érleljük.
Mikor kész az
érlelés,a császárhúst alufóliába csomagoljuk
és így tesszük a VitAir vagy más típusú olaj nélküli fritőzbe.
Több
szakaszban sütjük a bőrös császárt.
Első szakasz: 120 fok - 60 perc
Második
szakasz: 150 fok - 60
perc
Harmadik szakasz: 170 fok – 30 perc
A harmadik
szakasz után
kivesszük a sütőből a becsomagolt császárhúst és hagyjuk pihenni 10-15 percig.
Ha szeretnénk, akkor lehet ellenőrizni egy maghőmérővel, hogy megsült-e a
húsunk.
Szúrjuk bele
a fóliázott húsba maghőmérőt. Minimum 75 fokosnak kell lennie a húsnak, akkor
100%, hogy megpuhult, átsült rendesen.
Tehát
pihenjen a hús a fóliában.
Ezután
kicsomagoljuk és újabb sütés, pontosabban már csak pirítás jön.
Első körben a
húsos felével felfelé tesszük vissza a sütőbe. Most 200 fokon – 10 percig
pirítjuk.
Ezután
megfordítjuk, hogy a bőrös fele legyen felül és ezt is ropogósra pirítjuk,
méghozzá 200 fokon 15 perc alatt.
El is
készültünk.
A kisült
zsírt kis tálkába vagy üvegbe öntjük és főzésnél felhasználhatjuk.
Az ötletet
Szoky konyhájából vettem, de én kicsit eltértem a fűszerezéssel és érleltem pár
napig, hogy jól átjárják a húst a fűszerek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése