Hozzávalók:
- málna – nálam piros és sárga vegyesen
- cukor ízlés szerint vagy xillit
- pektin vagy dzsemfix (opcionális)
Elkészítés:
A fagyasztott
málnát beleborogatom a lassú főzőbe. Bekapcsolom és hagyom, hogy szép lassan
kiolvadjon.
Ezután botmixerrel pürésítem, szűrőn átpasszírozom, hogy az apró magok ne kerüljenek be a lekvárba.
A
gyümölcspépet megmérem, és ízlés szerint cukrozom vagy xillitet adok hozzá. Általában
1 kg péphez 25-30 dkg cukrot szoktam használni.
Elkeverem és
sűrűsödésig főzöm. Ez több órát is igénybe vesz, ugyanis a lassú főző nem
zubogva forral, hanem szép lassan rotyogtat csak.
Ha nem
szeretnénk megvárni, amíg a lassú főzőben sűrűsödik be, akkor hagyományosan
készítsük el a tűzhelyen.
Nekem most sűrű
a napom, de kell a hely a fagyasztóban, így ráér rotyogni a lassú főzőben, este
9 előtt úgy sem jutok ki hozzá.
Ha pektint
vagy dzsemfixet használunk, azt egy kevés cukorral el kell keverni és majd a
végén kell hozzá forralni.
Mivel az én
edényem tűzhelyen is használható, este be fogom sűríteni a tűzhelyen, ha nem
lesz még 9-kor kellően sűrű, lekvár állagú.
Amikor kész a
lekvár, akkor belekeverem a citromlevet is.
Ezután
üvegezem, az üvegeket azonnal lezárom, fejre állítom, majd visszaforgatás után
címkézem és mehetnek a polcra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése