Hozzávalók:
- 600 g gesztenye
- 3 dl tej
- 1 dl tejszín
- 2 tojás + a panírozáshoz
- 20 g só
- 5 g őrölt fehér bors
- 50 g vaj vagy margarin
- 100 g liszt + 1 tk a rántáshoz
- 200 g zsemlemorzsa
Elkészítés:
A gesztenyét
bevagdossuk és az olaj nélküli fritőzben 230
fokon 8 percig sütjük.
Megpucoljuk a
gesztenyét.
Egy lábasba
öntjük a tejet, hozzáadjuk a megtisztított gesztenyét és puhára főzzük.
A vajból és 1
tk lisztből rántást készítünk. Hozzáadjuk a megfőtt tejes gesztenyéhez.
Beletesszük a tejszínt is és jól kiforraljuk, állandó keverés mellett.
Ízesítjük a
sóval és a borssal. Mikor besűrűsödött a gesztenye, levesszük a tűzről és ekkor
a villával felvert tojást is hozzáadjuk. Jól elkeverjük és teljesen hagyjuk
kihűlni.
Mikor a
gesztenyénk kihűlt, késes aprítóba tesszük, és jó pépesre aprítjuk.
Ha nincs
késes aprítónk, akkor apró lyukú húsdarálón többször átdaráljuk a
gesztenyénket.
Az így nyert
masszát formázzuk. Lehet kis golyókat vagy rudakat formázni belőle.
Bécsi
bundázással bundázzuk. (liszt, tojás, zsemlemorzsa)
Ecsettel
vékonyan olajozzuk a megformázott masszát.
230 fokon 10 perc alatt ropogósra sütjük az olaj
nélküli fritőz sütőtálcájában, félidőben megfordítva.
Hideg mártással kínáljuk. Ez lehet akár tartármártás, almás tormamártás, cumberland – mártás, curry-mártás, stb., stb.
Almás
tormamártás mártással.
Almás tormamártás készítése:
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb savanykás alma
- 2 púpozott tk. ecetes torma
- 3 ek tejföl
- csipetnyi só
- 1 tk porcukor
Elkészítés:
Az almát
meghámozzuk és lereszeljük.
Az ecetes
tormát elkeverjük a reszelt almákkal, a tejföllel, csipet sóval és porcukorral.
Hűtőszekrényben jól lehűtjük, s úgy tálaljuk.
Aki nem
ismerné:
Cumberland-mártás
20 dkg
narancs,
2 evőkanál
mustár, vörös bor, ribizke vagy áfonyadzsem, törött bors, citrom
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése